Thursday, November 24

Part 7...

24th November 2011.

I'm deactivating my facebook account for some reasons..
reasons that cannot be explained by words..
they can only be explained by the understanding hearts and souls..
as far as i know..
I don't find facebook is really useful for me..
rather than encouraging people to do goods..
I would spend time on commenting and replying messages appear on my notifications..

For some reasons..
I know that I'm doing that because there is this feeling..
feel of guilt..
deep down in my heart..
telling me that..
"You're not facebooking because of Allah!"

I was in state of misunderstood..
I thought that everything we do just because of Allah..
I'm studying because of Allah..
I'm doing dakwah because of Allah..
I'm being a good daughter because of Allah..
yeah..like everything we do because of Allah..

but..it was wrong..
my concept was wrong..
it is actually in this way..
because of Allah,I'm doing this...
because of Allah,I'm studying..
(Allah tells us to search for His knowledge,so I have to study or else I won't study if Allah tells me not to)
because of Allah,I'm doing dakwah..
(Allah tells us to spread the Islam,so I have to do the dakwah or else I won't do the dakwah if Allah doesn't instruct so)
because of Allah,I'm being a good daughter..
(Allah tells us to treat our parents mercifully,so I have to be a good daughter or else I don't have to if Allah does not tell me to do so)

So,do you got my point here?
if someone ask you, "how to study for the sake of Allah?"
your answer might be.."your intention of studying must be because of Allah" or "no 'lagha' things when you are studying" or "relate what are you studying with the greatness of Allah"..
but still the question remains "how????"

let makes thing looks simpler..

In a nutshell..when you do like this, you will always remember Allah in every action you take plus you can easily know why you are doing that..

In the illustration above,you put Allah first in your action rather than you put your action first then comes to Allah.

Understand or a lil bit confusing?

Wednesday, November 9

Part 6...

9 November 2011.

Jika satu masa nanti, rasa ini berulang kembali..ingatlah akan peringatan ini wahai diri..

1. Janganlah sekali-kali kamu menzalimi mad'u mu dengan tidak memberikannya pentarbiyahan yg sempurna  akibat kesilapanmu yg tidak dapat menunaikan haknya dengan baik.

2. Kenalilah mad'u mu sedalam-dalamnya. Kajilah tentangnya. Janganlah kamu hanya mengikut tafsiran orang mengenai dirinya. Cuba untuk mendekati mad'u mu dalam kesibukanmu dengan urusan yang lain.

3. Berterus-teranglah dengan dia akan kesilapannya. Bukannya dengan menyampaikan kepada orang lain sehingga orang lain pula yang harus bercakap bagi pihakmu. Kemungkinan mad'u mu akan hilang thiqqahnya pada dirimu sebagai murabbinya. Bukankah dakwah ini telus dan berterus-terang?

4. Pandanglah mad'u mu pada kali pertama dan bila-bila masa dengan kasih-sayang untuk menyampaikan pemahaman Islam kepadanya bukan dengan pandangan..
"Kau akan kujadikan robot untuk dakwah ini dalam masa yang terdekat"

5. DF (Dakwah Fardhiah) terhadap mutarabbimu begitu gempak pada awalnya untuk menarik dia ke dalam bulatan gembira ini..tapi kenapa makin lama makin pudar sinarnya? Tiada lagi DF bila mutarabbi mu sudah matang untuk bergerak..yang ada hanyalah tugasan dakwah untuk diberi..perlu capai tahap yang sepatutnya...jika tidak mutarabbi itu akan kamu panggil dia 'slow' atas jalan ni?begitu?
Jangan sekali-kali begitu wahai diri...ingatlah..base in dakwah is LOVE...everything goes back to the basic..
bilamana kamu menyerahkan tugasan untuk mutarabbi,serahkan bersama rasa sayang dan cinta sesama kita.

6. Beritahu mutarabbi apa yang patut mereka lakukan. Don't expect more from them. Ada mad'u y tidak tahu selagi mereka tidak diberitahu.

Last but very important...

7. Kamu bekerja atas jalan ini untuk Allah bukan untuk pangkat atau posisi. Hanya Allah yang melihat dan menghakimi atas apa yang sedang kamu lakukan. Biarlah mereka ingin berkata-kata tentang dirimu. Siapa mereka untuk menghakimimu? Usah pedulikan pandangan mereka kerana mereka tidak tahu, Allah sahaja YANG MAHA MENGETAHUI.


Friday, October 21

Part 5..

21 Oct. 2011.

Semua orang ade masalah. Saya,anda,kamu,dia..sesiapa sahaja ade masalah. Allah tu kan Maha Adil. Mana mungkin seorang hamba dibiarkanNya hidup di atas muka bumi ini tanpa masalah. Bohong kalau anda katakan anda tidak punya masalah!!! Jika memang 'YA' anda kompem tak de masalah,maksudnya anda sememangnya bermasalah..

We are never growing if we never have problems..



Masalah tu macam puzzle di atas. Kalau kita selesaikan dan siapkan puzzle tu, kita akan dapat satu 'SATISFACTION' melihat indahnya gambar yang ade dalam puzzle tu. Then boleh la kita framekan dan gantung di ruang tamu. An achievement! Ibu belikan puzzle yang lain..
tapi ape jadi kalau kita tak mahu siapkan puzzle tu?maka terbiarlah segala kepingan puzzle tu di atas lantai, tunggu si ibu mengutip...kemas...masuk balik ke dalam kotak...dibiarkan macam tu saje..sampai ke satu masa.. kita buka balik kotak tu dan jumpa puzzle sama yang tak pernah siap tu..tak dapat nak mencuba yang lain coz ibu kate "puzzle yang dulu mane???g amek dalam kotak tu..ade lagi ibu simpan..haa..main yang tu je la..xyah beli yang laen...".

Masalah menjadikan kita matang. Kita membesar dengan masalah. Kita takkan pernah besar jika kita tak pernah nak cuba untuk selesaikan masalah tu.
Ada orang ambil jalan mudah untuk menyelesaikan masalah yg sedang mereka hadapi dengan cara TIDUR!!!
Yup..tidur dapat melupakan kita sebentar kepada masalah itu tetapi MASALAH TIDAK AKAN SELESAI dengan cara itu..pernah ke dalam hidup korang even once, bangun je daripada tidur, terus selesai masalah?
tak pernah kan?jangan nak tipu..mungkin adelah jugak dapat ilham waktu tidur tu untuk selesaikan masalah... tu satu nikmat yg sangat hebat la..alhamdulillah..
untuk short-term terapi daripada masalah,bolehlah di amalkan cara tidur ni..
tapi untuk long-term...tak bagus la..

TIDUR NI DILIHAT SEOLAH-OLAH KITA MELARIKAN DIRI DARIPADA MASALAH..
in other words.... MALAS NAK PIKIR LA...

Terpulang...

Bila masalah datang..pilahan hanya dua...samada kita MENYELESAIKAN masalah / MELARIKAN diri daripada masalah...

Kalau nak main kejar-kejar dengan masalah ni, boleh la pilih yg kedua tu yea...MELARIKAN diri daripada masalah dan masalah pun MENGEJAR so-called runner td...
ciri2 orang yang boleh masuk dalam golongan ni...kriterianya seperti berikut :
1. bila berdepan dgn masalah, dia takkan pernah cuba untuk menyelesaikannya hatta terdetik dalam hati pun, dia cepat2 akan melupakannya..being ignorant..manusia seperti ni akan cuba mencari alternatif lain untuk lari daripada masalahnya sebagai contoh pergi bercuti ke tempat yang best2, berpindah ke tempat lain, mencari kawan lain, chat berjam-jam, makan coklat dan aiskrim banyak2 dan sebagainya...
2. Adapun kalau dia cuba untuk menyelesaikan tapi tidak berhasil, maka dia mengambil langkah mudah dengan menjauhi sesiapa/sesuatu yang berkaitan dengan masalah ni..so that takkan mengingatkan dia kepada masalah yg pernah dihadapinya. Dia rasa dia akan hidup lebih bahagia dengan berbuat demikian.
(Peringatan : ntok golongan ni mungkin dia fikir dia dapat lari jauh2 sedangkan dia terlupa agaknya Allah tu Maha Kuasa dan Maha Menyusun, anytime anywhere jika Allah nak jumpakan balik dia dengan sesiapa/sesuatu yg berkaitan masalah tu,insyaAllah masalah yang lama berulang kembali. Hidupnya kembali tidak bahagia...hurmmm...)

Golongan yang termasuk dalam golongan yang MENYELESAIKAN masalah ni boleh lah dikategorikan sebagai:
1. Golongan yang berani
2. Golongan yang berfikiran matang
3. Golongan yang sanggup menghadapi risiko
4. Golongan yang tidak mahu berlengah-lengah
Golongan ini sentiasa ingin menjadi problem-free..sebab tu dia nak settle awal2 problem dia..so that urusan hidupnya tidak terganggu..ibadahnya dapat khusyuk selalu...hatinya mendambakan ketenangan yang hakiki..persaudaraannya antara satu dengan yang lain aman dan harmoni..hidupnya sentiasa bahagia tanpa perlu gusar jika masalah yang sama datang kembali, dia sudah punya penyelesaian yang tersendiri.. yang pasti bukannya dengan melarikan diri...


"It's not about how big the problem is..
the matter is how we handle the problem..."

Fitrah manusia akan kembali pada Allah bila dia punya masalah..maka carilah Allah ketika kita di uji dengan masalah..sebab kadang2 kita lupa kita ada Allah untuk mendengar dan bantu kita menyelesaikannya..(^_^)



Friday, October 14

Part 4

14 Oktober 2011






yup..yup..yup..


I strongly agree to the statement "Manusia mudah lupa!"
tapi bukan "Melayu mudah lupa!" tau..coz penyakit mudah lupa ni boleh dijangkiti sesiapa saja tanpa mengenal bangsa,budaya,bahasa,agama dan masyarakat...
more specifically "Hamba Allah mudah lupa!"


Manusia ni bila diberi kemewahan,kesenangan ,kemudahan dan sebagainya..dalam jangka masa mereka senang tu,cepat aje untuk mereka mudah lupa siapa diri mereka sebenarnya..hidup seolah-olah kesenangan dan kegembiraan itu selamanya buat mereka..sedangkan Allah yang Maha Kuasa dalam sekelip mata boleh MENJATUHKAN mereka..


KUN FAYAKUN!!!


Jadilah mereka fakir..jadilah mereka sengsara..jadilah mereka susah..jadilah mereka derita..pada waktu tu,mereka akan merangkak-rangkak mencari sang Pencipta untuk memohon kembali kesenangan itu...memberikan mereka kebahagiaan itu semula..pada saat itu,doanya sungguh khusyu' sekali..bibir yg dulu tersenyum gah dengan kesenangan kini merintih meratapi nasib diri..matanya yang dulu melirik penuh sinis kepada mereka yang susah kini tidak henti-henti mengalirkan air mata..memohon-mohon...meminta-minta...
kepadaNya...




Bila Allah memberi semula kesenangan itu...TUP! 
Jadilah mereka kufur semula..lupa segala duka..lupa segala sengsara..
mereka kini bahagia kembali..nikmat Allah itu sekali lagi dikufuri..


ITULAH MANUSIA!


Hamba Allah yang mudah lupa...







Sunday, October 9

Part 3

9 Oktober 2011

Susah kan nak menyeru orang ke arah kebaikan yakni berdakwah kepada mereka? Tak ramai yang boleh galas tugasan seorang daie dan khalifah, dalam masa yang sama mengetepikan kepentingan diri sendiri.Mengetepikan nafsu dan kehendak diri sendiri untuk kepentingan yang lain.Bak kata pepatah Melayu, "Rambut je sama hitam, tapi hati lain-lain". So nak mengikut kehendak yang lain dengan kepelbagaian kerenah,ragam dan kehendak, satu cabaran besar yang lain pulak.Berlapang dada adalah satu perkara yang wajib. Jika tiada, rosaklah hati yang menurut. Susah kot. Fitrah manusia memang banyak kehendak. Nak makan ni lah..nak pakai baju yang tu lah...tak nak yang biru...nak yang hitam...tak nak yang putih..nak yang kuning..memang perlu ikut kehendak mereka ke??? 
(Skema jawapan : Nampak gaya macam perlu)

Sedih...sedih sangat rasa hati ini..
Sebelum memulakan slot tafsir A'basa sejurus selepas mengendalikan usrah bersama sahabat-sahabat yang lain...Allah telah mengujiku dengan satu ujian emosi yang sangat besar ku rasakan...mengambil masa seketika supaya tidak emosi yang mengawal diri tatkala memberi sebentar lagi..
Mahu ku tangisi kesilapan dan kekhilafan diri yang gagal untuk membawa sahabatku sama-sama berjuang atas jalan ini. Silapku yang tidak memperbaiki diri sendiri sebagai seorang murabbi dan mutarabbi. Memang aku belum lagi layak menjadi model muslim yang terbaik untuk diikuti. Mungkinkah jua silapku atas kurangnya DF ku pada mereka. Atau mungkin kurangnya kemantapan pengisian yang diberikan membuatkan mereka jauh daripada jalan ini. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.


Sigh...


IT'S A WAKE-UP CALL!!!!



COME ON GIRL!!!
YOU GOT A LOT OF THINGS TO DO!!!!
THERE ARE TO MANY DUTIESSSSSSSSSSS FOR YOU!!!
Duty as a MUSLIM
Duty as a DAUGHTER
Duty as a SISTER
Duty as a MURABBI
Duty as a MUTARABBI
Duty as a STUDENT
Duty as a SAHABAT
Duty as a HOUSEMATE
and also...
Duty as a LEADER.
Hey there..do you still wanna be in your comfort sleeping zone????
Allah is waiting...
Rasulullah is waiting...
Your parents are waiting...
Your sisters are waiting...
Your murabbi is waiting...
Your mutarabbi's are waiting..
Your lecturers are waiting...
Your sahabat's are waiting..
Your housemates are waiting...
Your followers are waiting...

Whoa!!!There are countless people who are waiting for you dear...
Please dear...please wake up...
Do you love them? Do you?

Of course, I do!!!



Dan berapa banyak nabi yang berperang didampingi sejumlah besar dari pengikutnya yang bertakwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yang menimpanya di jalan Allah, tidak patah semangat dan tidak pula menyerah. Sungguh Allah mencintai orang-orang yang sabar. -ali-Imran : 146-



to be continued...

Saturday, October 8

Part 2

October 7,2011.

Turun je aku dan Hazwa daripada skuter kami,Thalhah,kami pun masuk ke gift shop untuk mencari ganti gelas Haziq yang dipecahkan tanpa sengaja oleh Hazwa tempoh hari. Beberapa minit di dalam kedai, terlihat aku beberapa budak perempuan bersama bekas di tangan,bersedia menunggu kami di luar kedai. "Hazwa!Hazwa!Tu tengok kat luar tu..diorang dah sampai!", teriakku pada Hazwa.Hazwa dengan 'blur' nya tidak mengendahkanku.Dia asyik dengan barisan gelas yang berdekorasi untuk dipilih sebagai ganti kepada Haziq.
Selama beberapa minit di dalam gift shop tu, aku memerhatikan dengan lirik mataku ke arah luar kedai.Dalam diam mengomel,"bilalah agaknya diorang nak pergi dari sini?".Berada dalam masyarakat yang tidak memahami bahasa percakapan kami yakni Bahasa Melayu,memudahkan aku dengan Hazwa merungut-rungut sesama kami.

Satu sindrom yang ada pada pelajar Malaysia di sini ialah sindrom 'phobia of beggars'.Beggars kat sini are not like stereotype beggars kat tempat lain. Depa ni boleh dikategorikan sebagai hardcore punya beggars. Tak caye??? Pernah je aku di cubit oleh beggar, seorang budak perempuan dalam lingkungan umur 5-6 tahun. Berbekas selama beberapa hari la jugak. Pernah je sahabatku bergaduh dengan beggar yang serasa aku dalam usia 3 tahun. Berani sungguh budak tu. Hardcore kan? Kalau tarik-tarik baju tu dah biasa dah. Cuma bulan Ramadhan yang lepas je,beggars ni tak kelihatan. Tiada satu pun. Musykil jugak aku. Mungkinkah ada yang telah menderma kepada mereka semasa bulan puasa itu?Hurmm..sehingga sekarang menjadi tanda tanya dalam benak fikiranku.Tapi satu yang aku yakin,mereka ni adalah di bawah kawalan satu sindiket. Bila dihulur makanan, mereka menolak. Mereka hanya mahukan duit. Mereka mahukan duit untuk diri sendiri. Semua peminta sedekah mahukan duit untuk keperluan mereka. Mereka perlukan duit untuk diri mereka jugak tapi untuk diri mereka supaya tidak diseksa oleh orang yang menyuruh mereka meminta sedekah. Macam dalam movie Slumdog Millionaire tu.


Sewaktu hendak membayar gelas yang telah dibeli, syukur kami budak-budak perempuan tadi telah beredar. Tapi rasa lega kami tak lama, datang pula seorang perempuan dengan seorang budak lelaki. Menampakkan senario seorang ibu dan anak. Baki wang yang diterima oleh Hazwa,kami gunakan untuk 'escape' bila keluar daripada gift shop nanti. Masing-masing mempunyai 2 rupee di tangan. Kami letakkan ke dalam bekas yang dipegang budak kecil tu. Selamat dah! Mereka tidak mengekori kami sehingga kami menaiki skuter kami. Sebelum Thalhah bergerak meninggalkan tempat tu, sempat kami berpaling ke arah budak tersebut. Dia melambai kami. Hatiku tersentuh. Dapat kurasakan keikhlasan dalam lambaiannya itu. Dapat kusaksikan senyuman kegembiraan pada wajah comotnya itu. SubhanaAllah.
Walau hanya 2 rupee,yang nilainya tak sampai 20 sen, sudah membuatkan si anak kecil itu gembira.


Hampir gugur air mataku mengenangkan 'usaha' kami selama ini mengelakkan daripada berjumpa peminta sedekah di jalanan.Perbuatan kami yang tidak mengendahkan mereka yang menadah tangan meminta-minta pada kami. Ketakutan kami apabila melihat mereka sedia menunggu kami di luar pabila kami masuk ke dalam kedai. Teruknya aku.(T_T)


Tahukah kamu orang yang mendustakan? Mereka itulah orang yang mengherdik anak yatim dan tidak mendorong memberi makan kepada orang miskin. Maka celakalah orang yang solat iaitu orang-orang yang lalai terhadap solatnya, yang berbuat riya' dan enggan memberikan bantuan. (al-Ma'un: 1-7 )

Do you wanna know what is the love rite?
Kamu mahu tahu apakah cinta bukan?
That's love...
Itulah cinta...
When you have feelings towards someone or something..
Bilamana kamu ada perasaan terhadap seseorang atau sesuatu..
It's undescribable..
Suatu perasaan yang sukar untuk ditafsirkan...
When something bad happens to them, you feel bad or sad..
Bila sesuatu yang buruk menimpa mereka, kamu turut merasa sedih..
When something good happens to them, you feel glad..
Bila sesuatu yang baik berlaku ke atas mereka, kamu turut merasa gembira..
You have no doubt to share anything with them..
Kamu tidak akan berasa ragu-ragu untuk berkongsi sesuatu dengan mereka..
You won't have second thought to give them a part from your wealth...
Kamu tidak akan berfikir dua kali untuk memberi sebahagian daripada harta kamu..
because that is love..
kerana itulah cinta...
You will sacrifice everyting for your loved ones..
Kamu akan berkorban segalanya untuk orang yang kamu sayang..
because you love them..
kerana kamu sayangkan mereka..
You love your parents,your family,your friends...
Kamu sayangkan ibubapa kamu,keluarga kamu,sahabat-sahabat kamu...
You love Allah and His prophet,Rasulullah saw..
Kamu cintakan Allah dan Rasulnya,Rasulullah saw...
Some people say, when you're in love you will follow everything he/she says or wants..
Setengah orang kata, bila kamu sudah jatuh cinta kamu akan ikut apa sahaja kehendak dan arahan si dia..
So follow what Allah has been said in His Kitab because of your love...
Maka ikutilah apa yang telah diperintahkan Allah dalam KitabNya kerana cinta kamu kepadaNya...



to be continued...



Friday, October 7

::Duty & Love The Series::



Part 1...


"DUTY makes us do things well but...

LOVE makes us do them beautifully..."


DUTY?It seems everyone has their duties but do they LOVE to do their DUTY?
Or it's the DUTY alone which keeps them doing the DUTY?Is there anyone who suffer from his DUTY without LOVE?Why can't they be both together? 
DUTY & LOVE...a perfect couple!

164. And when a community among them said: "Why do you preach to a people whom Allah is about to destroy or to punish with a severe torment?" 
(The preachers) said: "In order to be free from guilt before your Lord (Allah), and perhaps they may fear Allah." -QS:al-A'raf-

"In order to be free from guilt"...that's DUTY!
"Perhaps they may fear Allah"...hurmmm..I can see LOVE!
Ohhh...well..that is just an intro to my life..
Assalamualaykum..my name is ..........(fill in the blank)
I'm a simple girl who leads a simple life...

(Oh,NO!)

I lied...=_="

I'm a complicated girl who leads a very struggling life...

Life is complicated isn't it?I have problems everyday with everyone.Do you?
If you don't have any,it means you're not living this life.Agree?
Ok...again I lied!(at least I'm being honest...HONESTY LEADS TO MODESTY)
I have same unsettled problems which I keep for many days like everyday with me.So can we consider it brings the same meaning with what I wrote before?
Currently I'm studying in India, a very big country with high population.So much to tell you how the local people in this community can survive with their big differences between the rich and the poor.Hurmm..I'll tell you in the next part insyaAllah.Please remind me.(^_^)
-------------------------------------------------------------
Oct 3rd,2011.
Serabut..serabut...serabut...

Can someone tell me what to do now???
With so many problems to think...
With all the pending assignments and revisions...
It drives me crazy!!!
and I feel tired...(T_T)
Stop!!!
Relax and think back...there is someONE to help you.
He is Allah,your Lord.The most giving.Just ask from Him what do you want.
Calmness? Richness? Happiness? Wisdom? Assistance?
Anything...you can ask anything from Him.It's because He has all the properties and He owns this world. We're nothing but servants to Him. He is the boss. We only do what He ordered. And this is our DUTY...

But..what about love?
I don't love to do this...
LOVE????
You asked me about love???
to be continued...









Saturday, July 9

Kerana Aku Sayang Kamu...

Diamku tak bererti aku membenarkan

Bukan juga mengiyakan apa saja yang kau lakukan

Bisingku tidak bererti aku menyalahkan

Bukan juga melukakan

Tapi kerana aku amat menyayangimu

Maka aku cuba sedaya yang termampu

Menarikmu bersama mencari keredhaan-Nya

Di bumi yg terbentang luas ini

Kerana sayangku kepadamu

Maka aku cuba... dan terus mencuba!

Aku tak mahu berjalan mencari cahaya seorang diri

Dan membiarkan kau tergapai-gapai dalam kegelapan

Andai aku jumpa jalan

Tak akan kubiar kau sesat mencari jalan pulang

Aku akan! Itu janjiku!

Tapi hari ini hatiku benar-benar terguris

Terguris dengan tindakanmu

Terguris dengan janji palsumu untuk bersama-samaku mencari cahaya

Dan hati ini tiba-tiba timbul rasa benci

Benci kepada manusia yang menarik kau kembali ke jalan yang gelap

Hampir saja hari ini aku mungkiri janjiku itu

Namun tiba-tiba aku sedar

Andai ku biar janjiku itu terkubur bersama amarahku

Aku sama saja sepertimu

Andai ku biar janjiku itu terkubur bersama amarahku

Pasti si durjana bersorak gembira atas kelemahan jiwa mujahid ini

Andai ku biar janjiku itu terkubur bersama amarahku

Pasti, pasti pemilik cahaya itu akan bertanya kepadaku

Mengapa aku biarkan kau dalam kegelapan?

Aku tak mahu berjumpa dengan pemilik cahaya itu keseorangan..

Tak mahu..!

Kerana aku sayang kamu..

Maka aku akan cuba..dan terus mencuba!

Walau sekeping hatiku ini akan terluka teruk

Aku akan terus mencuba

Kerana aku sayang kamu, sahabatku!


[kredit]

Saturday, July 2

Jangan dicari diri yang lama...

fuh...fuh..fuh...(sedang meniup habuk di blog)

Agak berzaman juga aku tidak menulis...berkongsi mahupun memberi di blog yg ku dedikasikan ntok tarbiyah ini...

Mungkinkah rentak menulis blog ini mengikut pasang surut tarbiyahku?

Atau mungkin kerana kemalasanku untuk menaip dan mencuri sedikit masa dalam kehidupan seharianku semata-mata untuk menulis sesuatu yg entahkan di baca ataupun tidak penulisan ini?

Atau mungkin ini adalah pilihanku untuk 'senyap' sebentar daripada komunikasi luar?

Hurm..semua ade kaitannyer..tapi aku lebih memilih alasan yang ketiga...sememangnya aku memilih untuk 'senyap' sebentar daripada komunikasi luar..
kerana aku sedang mencari ruang untuk diriku..
untuk diriku kembali seperti diriku yang lama..
diri yang sentiasa melakukan kebaikan dan hidup dengan penuh kesopanan..
diri yang telah lama kutinggalkan bertahun-tahun dahulu..
diri yang bukan diriku tika ini...
diri yang kurasakan tahap imanku berada dipuncak..
diri yang dari pagi hingga ke petang sentiasa memperbanyakkan ibadah...
diri yang ringan sahaja untuk melakukan segala macam solat sunat dan rawatib..

diri yang ku maksudkan itu adalah diri ketika aku di tingkatan tiga..
diri aku sekarang ialah diri ku di peringkat usia 21 tahun...

Aku mencari-cari diriku yang dulu itu untuk beberapa waktu..tapi sayang tidak ketemu lagi..diri itu telah jauh meninggalkan aku...

Puas sudah ku berfikir,mencari-cari penyelesaian..
apakah yang sebenarnya membentuk sebaik-baik diriku kala itu?

Kemudian barulah ku sedar...bahawa bukan diriku yang dulu itu kucari...

Tapi..yang sedang ku cari ialah amalan dulu yang telah kutinggalkan..

Amalan yang kulakukan dengan istiqamah satu ketika dulu tapi tidak diamalkan sekarang...aku yang meninggalkannya dan bukan ia yang meninggalkan aku...
Amalan itulah yang mungkin menjadi santapan rohaniku tika itu dan membawaku ke arah kebaikan..

Seringkali ku dengar keluhan teman-teman seperjuangan yang sama kondisinya denganku...mereka mencari-cari diri mereka yang dulu..yang lebih baik daripada diri mereka kini...

Mungkin pencarian aku dan sahabat-sahabat yang lain dah sampai titik noktahnya...

So..telah kutemui jawapannya...
Well...the answer is sooooooo simple...
Masing-masing perlu mencari amalan apa yg dilakukan secara istiqamah ketika diri so-called baik time tu...
That's it!

InsyaAllah bukan diri lama dengan hati yang lama kita akan temui...
tapi diri baru dengan hati yang baru berbekalkan amalan lama yang istiqamah dilakukan..

Renung-renungkan dan selamat beramal...(^_^)

Peringatan untuk diri sendiri serta sahabat-sahabat yang mempunyai masalah serupa...

Sunday, April 3

Keep Holding On...

The Japanese have always loved fresh fish. But the waters close to Japan have not held many fish for decades.

So to feed the Japanese population, Fishing boats got bigger and went farther than ever.

The farther the fishermen went, the longer it took to bring in the fish. If the return trip took more than a few days, the fish were not fresh. The Japanese did not like the taste.

To solve this problem, fishing companies installed freezers on their boats. They would catch the fish and freeze them at sea. Freezers allowed the boats to go farther and stay longer.

However, the Japanese could taste the difference between fresh and frozen and they did not like frozen fish.

The frozen fish brought a lower price. So fishing companies installed fish tanks. They would catch the fish and stuff them in the tanks, fin to fin.

After a little thrashing around, the fish stopped moving.

They were tired and dull, but alive. Unfortunately, the Japanese could still taste the difference. Because the fish did not move for days, they lost their fresh-fish taste.

The Japanese preferred the lively taste of fresh fish, not sluggish fish.

So how did Japanese fishing companies solve this problem? How do they get fresh-tasting fish to Japan? If you were consulting the fish industry, what would you recommend?

Here is How Japanese Fish Stay Fresh:

To keep the fish tasting fresh, the Japanese fishing companies still put the fish in the tanks.

But now they add a small shark to each tank. The shark eats a few fish, but most of the fish arrive in a very lively state. The fish are challenged.

Have you realized that some of us are also living in a pond but most of the time tired & dull,

So we need a Shark in our life to keep us awake and moving? Basically in our lives Sharks are new challenges to keep us active and lively.

Sited from FWDEMAILS.COM

So..in this life,Allah put the SHARKS as CHALLENGES for us to keep alert and awake for all time..He doesn't want us to be weaker and do nothing in His tank(WORLD)..He wants us to practically active here and there..

and the most important thing..He wants us to keep holding on till the end!!!


Tuesday, March 8

Konflik...

"Mulai hari ni..Mama tak mahu Angah terlibat dengan dakwah ni lagi!".Full stop.

Erk..kelu sebentar lidahku...

Semuanya bermula apabila aku diajak untuk melakukan qiyam di rumah kakak naqibahku pada Jumaat malam yang lepas dan aku memaklumi ibuku yg aku akan pulang semula ke rumah pada petang Sabtu,keesokan harinya. Program yang dirancang pada malam itu bertukar menjadi satu permusafiran . Kakak naqibahku menerima panggilan daripada seorang sister untuk membantu mereka di JB. Maka bermusafirlah kami dari Melaka ke JB dan bermalam sebentar di Batu Pahat. Aku tidak bersedia untuk memberitahu ibuku tentang pertukaran plan program kami. Apatah lagi aku telah dulu berjanji pada nenek untuk bermalam di kampung pada Sabtu malam,iaitu malam keesokannya.Tambahan pula program yg akan kami sertai di JB itu akan berakhir pada pagi Ahad.Maka aku hanya memaklumi ibuku melalui penghantaran mesej sahaja.Berdebar-debar aku menanti respon drpd Mama...tapi tiada jawapan sehingga keesokan pagi...

Maka..mahu tidak mahu..aku menelefon Mama..kedengaran intonasi suara Mama tidak seperti biasa...biasenyer..warm and lovely voice..but this time..more stern voice can be heard..huhu..

That night my elder sis sent me a message..she would never ever send me a message unless it's very2 important for her..my heart pounding very loudly after reading the message..she said mom and dad had a fight because dad already took a day off from his work to drive me to Muar to meet my grandmom,my dad's mom...since this is the last weekend I'll be in Malaysia..

Adding to more conflicts...Mak Lang,my aunt called my mom..she went for a wedding with my grandmom,my mom's mom in KL and they had to rush back from KL to Melaka as they thought I'm going to sleep over at my kampung in Alor Gajah.Little that I know I haven't inform them about my cancellation yet..well..it's not really being cancelled..I was just about to postpone it..but I know it's too late..very late indeed..

I know my mom is going to explode since everybody is blaming her for letting me go to JB and it's like everybody is affected by my absence at home...It's my bad..

The next morning,I called my mom..the day I'll be going back to Melaka..she sounded so differently..in angry manner with high pitch..she told me to come back home early as everybody is waiting for me..

yup..

everybody is waiting for me..

I know that..

everybody is waiting for me..

to be scolded exactly!

So I went home that evening..with so much feelings inside..

I just left everything to Allah...

"Allah is enough for me..He is The Great Protector and The Great Assistant!"

"Cukuplah Allah bagi diriku..sesungguhnya Dialah sebaik-baik penjaga dan pembantu!"


That was what I stressed to myself..kept repeating it before reaching home...

Then..here it went..after my arrival at home..my youngest sis greeted me with some babbling..I did not really pay attention to that..next moment,mom started her lecture..and I just sat still on sofa in front of the tv while 'digesting' the lecture...

Next station...lecture from my sis...in her car while driving me to Alor Gajah on the same day...

I just need to prepare myself for the next station..lecture from Mak Lang,who loves to talk for free..as far as I know her...Yeah,now the blame is on me..and everyone tried to have their opportunity to 'talk' to me..in other words..they just couldn't stop themselves from giving me a piece of advice..maybe...before my flight to India this Friday..

Unexpectedly..Mak Lang did not say a word about me breaking the promise that I made to my grandmom when I was in kampung.It's really surprising though.Alhamdulillah..Or did she just forget it?Hurmm..only He knows the best!

This morning..mom,dad n me went to dad's kampung in Muar..to meet my other grandmom...a few hours in kampung,we made our way back home..in the car..I've been given another lecture from both,mom n dad..hoping that it will be the last I've ever heard coz I can't take it anymore...

Then,came the words...

The warning..to be exact..

"Orang lain pun belajar jugak,takde pun nak keluar pergi dakwah2 ni!Mulai hari ni,Mama tak mahu Angah terlibat dengan dakwah ni!"...

Full stop.

=_="

Tuesday, March 1

Sekitar Bumi Al-Maududi..(Part 2)

Perjalanan kami diteruskan ke....

Jaipur...

Sebuah bandar yg dikenali juga sebagai 'Bandar Pink'..
in other language..'Pink City'...(^_^)
sebab kat sini..semua bangunannya berwarna pink mengikut kata tour guide kami...
walaupun kelihatan di mata kami warnanya lebih kepada warna pic..huhu..terima aje la..

Bandar ni banyak bangunan tinggalan sejarah yang sangat menarik untuk dilawati..antara tempat yg kami telah lawati ialah...Amber Fort dan banyak lagi Fort-fort..Hawa Mahal..

* FYI : Mahal in Hindi means Palace...
for Taj Mahal.. Taj=Crown n Mahal=Palace...these according to the tour guide,klu tgk google translator tak dapat jumpe pun...hurmm..donno la..=)


Di tempat ni,kami lebih banyak mencuci mata dengan keindahan bumi Jaipur...tiada apa yg lebih menarik selain pemandangannya yg berbukit-bukau dan masih terpelihara kehijauannya...

Anyway..we start learning Hindi language during our journey..

Here are some simple daily-usage words...


How are you ? = Ap kesahe?

I'm fine... = Accha he...

Enough... = Baas...

Wait!!!Wait!!! = Rukko!!!Rukko!!!


To be continued...


p/s : I'm having problems to upload some of those wonderful pics..no worry,I'll try uploading them next time..(^_^)

Monday, February 28

Sekitar Bumi Al-Maududi..(Part 1)

Alhamdulillah..sudah berada di Malaysia sejak seminggu yg lalu..pulang selepas berjalan-jalan melihat bumi Al-Maududi di bahagian utara..beberapa tempat menarik telah dikunjungi dan banyak ibrah yg boleh di ambil sepanjang 11 hari permusafiran saya bersama sahabat-sahabat yg laen tu..

Permusafiran kami bermula di..

Mumbai...
Sebuah bandar yg kian berkembang pesat..pembangunan dapat dilihat di sana sini..berkesempatan untuk melihat rumah paling mewah dan gah di dunia yg dimiliki oleh orang yang paling kaya di India..ironinya,rumah itu didirikan di tengah-tengah bandar yang mana sekitarnya berderet peminta sedekah di jalanan..itulah salah satu ke'unik'an yang nyata di India..yang kaya,akan terus kaya..dan yang miskin,akan terus miskin dan tertindas..

Beberapa kejutan juga diperolehi di tempat ini..hurmm..antaranya...ada satu tempat yg telah dikhususkan oleh kerajaan negeri ntok anak2 muda-mudi ber'dating' dan berasmara..betul2 tepi jalan raya dan bertentangan dengan laut..astaghfirullah..sedang kami dok asyik melihat pemandangan laut dari dalam kereta..ketika kereta itu menyusur lebuh raya untuk ke rumah Shah Rukh Khan(atas permintaan seorang sahabat ni(^_^)hee..)..untuk beberapa minit selepas itu,kami dihidangkan dengan aksi2 menarik ratusan couples di sepanjang lebuh raya itu..haish..kacau line betul la..mana la perginya malu mereka?sehinggakan sanggup buat 'projek' kat tepi jalan raya dan menjadi tontonan sekian banyak org yang melalui lebuh raya tersebut..huhu..mengucap panjang kami di dalam kereta..niat nak menikmati pemandangan laut pada malam hari tu terbatal begitu sahaja berikutan kejutan yg diberikan..

Keesokannya kami di bawa melawat ke Masjid Haji Ali..wah..dari luar nampak very2 nice!sepanjang perjalanan ke pintu masjid tersebut,kami tertarik dengan ros-ros merah segar yg dijual sepanjang jalan..kami tertanya-tanya la jugak,"kenapa la banyak ros merah kat sini?"..melupakan kekeliruan itu sebentar..kami sibuk mengambil gambar ros-ros yg ade di situ..sangat cantik..dan sangat banyak...melangkah masuk ke dalam masjid tersebut...surprise!!!!kami melihat beberapa ragam manusia..ade yg sedang solat..ade yg sedang menadah tangan..ade yg sedang bersujud..semuanya berkiblatkan ke arah satu makam..yg dianggap keramat oleh penduduk sekitar...astaghfirullah..rupa2nya bunga ros merah yg kami jumpa sepanjang jalan tadi untuk tujuan khurafat ini..untuk di kalungkan ke makam itu..malah org yg dtg tu pun majoritinya terdiri daripada mereka yg beragama Islam dan Hindu..ni lah antara salah satu tempat di India yg menyatukan semua agama..hurm..maknenye banyak lagi tempat yg belum saya cerita...

Satu cerita menarik untuk dikongsi..selepas je keluar daripada masjid s*s*t tu,kami pun menikmati satu hidangan ni di Haji Ali Juice Centre..dah lupe dah namenye ape..tp sangat sedap la..awalnya ingatkan harganya dalam Rs 40 setelah dibayar rupa2nya harganya Rs 140..huhu..naseb baeklah apa jua makanan dikongsi bersama rumate tersayang..maka bayarlah kami Rs70 seorang..di tempat tu lah,kami sempat berbual-bual bersama seorang wanita dalam usia 40-an gitu..ingatkan makcik ni beragama hindu,melihatkan penampilan dia yg memakai saree ketika itu..rupa2nya dia seorang muslim..nama dia nafisah..hurmm..sedap nama tu..lalu dia pun bertanyakan kami.."Memang orang Malaysia pakai macam ni ke?"..(lbey kurang camni la after translation)..sambil menunjuk ke arah tudung2 kami..tersentak seketika...memikirkan soalan itu seharusnya tidak diajukan...

akhirnya.."Kami Muslim memang pakai ni.."....