Tuesday, March 8

Konflik...

"Mulai hari ni..Mama tak mahu Angah terlibat dengan dakwah ni lagi!".Full stop.

Erk..kelu sebentar lidahku...

Semuanya bermula apabila aku diajak untuk melakukan qiyam di rumah kakak naqibahku pada Jumaat malam yang lepas dan aku memaklumi ibuku yg aku akan pulang semula ke rumah pada petang Sabtu,keesokan harinya. Program yang dirancang pada malam itu bertukar menjadi satu permusafiran . Kakak naqibahku menerima panggilan daripada seorang sister untuk membantu mereka di JB. Maka bermusafirlah kami dari Melaka ke JB dan bermalam sebentar di Batu Pahat. Aku tidak bersedia untuk memberitahu ibuku tentang pertukaran plan program kami. Apatah lagi aku telah dulu berjanji pada nenek untuk bermalam di kampung pada Sabtu malam,iaitu malam keesokannya.Tambahan pula program yg akan kami sertai di JB itu akan berakhir pada pagi Ahad.Maka aku hanya memaklumi ibuku melalui penghantaran mesej sahaja.Berdebar-debar aku menanti respon drpd Mama...tapi tiada jawapan sehingga keesokan pagi...

Maka..mahu tidak mahu..aku menelefon Mama..kedengaran intonasi suara Mama tidak seperti biasa...biasenyer..warm and lovely voice..but this time..more stern voice can be heard..huhu..

That night my elder sis sent me a message..she would never ever send me a message unless it's very2 important for her..my heart pounding very loudly after reading the message..she said mom and dad had a fight because dad already took a day off from his work to drive me to Muar to meet my grandmom,my dad's mom...since this is the last weekend I'll be in Malaysia..

Adding to more conflicts...Mak Lang,my aunt called my mom..she went for a wedding with my grandmom,my mom's mom in KL and they had to rush back from KL to Melaka as they thought I'm going to sleep over at my kampung in Alor Gajah.Little that I know I haven't inform them about my cancellation yet..well..it's not really being cancelled..I was just about to postpone it..but I know it's too late..very late indeed..

I know my mom is going to explode since everybody is blaming her for letting me go to JB and it's like everybody is affected by my absence at home...It's my bad..

The next morning,I called my mom..the day I'll be going back to Melaka..she sounded so differently..in angry manner with high pitch..she told me to come back home early as everybody is waiting for me..

yup..

everybody is waiting for me..

I know that..

everybody is waiting for me..

to be scolded exactly!

So I went home that evening..with so much feelings inside..

I just left everything to Allah...

"Allah is enough for me..He is The Great Protector and The Great Assistant!"

"Cukuplah Allah bagi diriku..sesungguhnya Dialah sebaik-baik penjaga dan pembantu!"


That was what I stressed to myself..kept repeating it before reaching home...

Then..here it went..after my arrival at home..my youngest sis greeted me with some babbling..I did not really pay attention to that..next moment,mom started her lecture..and I just sat still on sofa in front of the tv while 'digesting' the lecture...

Next station...lecture from my sis...in her car while driving me to Alor Gajah on the same day...

I just need to prepare myself for the next station..lecture from Mak Lang,who loves to talk for free..as far as I know her...Yeah,now the blame is on me..and everyone tried to have their opportunity to 'talk' to me..in other words..they just couldn't stop themselves from giving me a piece of advice..maybe...before my flight to India this Friday..

Unexpectedly..Mak Lang did not say a word about me breaking the promise that I made to my grandmom when I was in kampung.It's really surprising though.Alhamdulillah..Or did she just forget it?Hurmm..only He knows the best!

This morning..mom,dad n me went to dad's kampung in Muar..to meet my other grandmom...a few hours in kampung,we made our way back home..in the car..I've been given another lecture from both,mom n dad..hoping that it will be the last I've ever heard coz I can't take it anymore...

Then,came the words...

The warning..to be exact..

"Orang lain pun belajar jugak,takde pun nak keluar pergi dakwah2 ni!Mulai hari ni,Mama tak mahu Angah terlibat dengan dakwah ni!"...

Full stop.

=_="

13 comments:

asas_91 said...

aduhh. payah bebonor citer kamu ni yek.

x boleh nak salahkn sape2 dlm hal nih. anggaplah ianya satu pengalaman baru dalam perjuangan ini.

apapun, tanggapan negatif keluarga perlulah cepat2 anda buang, jangan pula nanti orang lain juga dipaksa meninggalkan dakwah kerana keluarga mereka.

beritahulah pada mereka hal yang sebenar; bahawa di luar negara cabarannya besar, dan kami (pelajar malaysia) akan sentiasa berkumpul supaya tidak dipengaruhi budaya asing.

beritahu juga pada mereka bahawa mengajak pada kebaikan juga wajib, jika anda tidak melakukannya, siapa lagi.

dan mintak maaf pada mereka sbb anda masih dalam proses belajar menguruskan prioriti anda.

"redha Allah terletak pada redha ibu bapa".

sekian.

sampaikan salam rakan2 anda kpd keluarga anda

Sang Pujangga said...

Senyum dan kuat ya ukhti...tunjukkan akhlak yang baik...insyaallah, akan terbuka hati mereka suatu hari nanti...turuti kata-kata mereka selagi tidak melanggar syarak...air mata yang ingin digugurkan, sertakan rintihan pada Allah...tidak sia2 air mata tersebut.

Hasbunallahhu wa nikmal wakil...

Anonymous said...

ada hikmah berlaku perkara macam ni.

1. first of all kene berterus terang.
2. walaupun kita ada tanggungjawab terhadap agama, tanggungjawab terhadap keluarga jangan dilupa kerana setiap amanah it akan ditanya.
3. Klu boleh makesure setiap apa yang kita lakukan tidak mendatangkan fitnah terhadap agama.

insyaallah cuba perbaiki keadaan ni in the future.

AKU said...

dunno wat to say..tp ade satu kisah ni,, pasal seorang tabligh.. die baru diperkenalkan dengan dunia tabligh ni n mula memahami kepentingan dakwah itu..satu hari, die nak 'keluar' (keluar utk bertabligh la) selama 40 hari, di negara orang plak tuu.. maka, die pun gtau parents nye.. teka ape reaksi parents nye?hoho,, parents nye tak benarkan.. (mungkin atas dasar riso keselamatan anaknya, o maybe rase eventho nak dakwah pun,, tak perlu la pegi jaoh2,, o maybe gak riso pelajaran anaknye terganggu..) maka, si anak ini sgt sedey n memberontak.. berniat n berkeras nak pegi jugak keluar,, eventho parents tak kasi.. tetapi, seorang lagi tabligh (yg lebey senior la, seorang prof, dah lame dah la keluar2 bertabligh ni..) cakap,, jgn wat camtu.. kalu parents tak kasi, tak pe la,, turut je laa..sebab nanti jadi anak derhaka plak.. jgn kerana nak sgt p tabligh tu, melanggar n melawan parents..

si anak ni,, tetap berkeras nak gak p keluar.. maka,, prof n rakan2 tabligh laen yg dah lame keluar2 bertabligh ni pun jumpe la parents budak ni.. die menerangkan pasal tabligh2 ni, smpai parents die puas hati.. akhirnya, bersetujulah parents ni benarkan anaknya pegi keluar bertabligh..bahagialah si anak ni keluar bertabligh,, dengan tenangnye tanpa risokan ape2 lagi.. n die meneruskan keje tabligh tuu sehingga kini setelah ibu bapanya sendiri memahami kehendak n keperluan tabligh ini..

jadi,, wat i think i could say is,, ape2 pun benda yg kita wat,, jgn ketepikan org tua kita..eventho benda yg kite nak wat tu menda baik.. sebab, itu hak parents kite n mereka hanya menjalankan t/jawab sebagai parents yg risokan ttg anak2nya.. mungkin kite memberontak kata parents tak paham, kite nak wat menda baik, berdakwah, nak cari redha allah.. tp engatlah, redha allah terletak pada redha kedua- ibu bapa kita...

err,, maaf atas ape2 yg tersalah kata..saje nak share cerita..aku tahu,, aku juga tersangatlah banyak kekurangan n cacat-cela pada amal..huhu

fieqa said...

aziani..


hushh hushhhh. berdebar2 nye baca entri ni.

sgt2222222 la fahammmmmm keadaan ni kot.

uish, tkut pulak nk balek msia.
tkut susah nk kuar p program T_T

pe2 pon, Allah ada my dear.
xpela. iAllah, moga Allah jaga n lembutkan hati parents awak yer.


sgt2 memahami ok! seriously
xpe2. iAllah! Allah is always beside us! iAllah.

dlu masa before fly, kan byk prgram ntok ntok kita, daurah uk eire etc, alhamdulillah managed to attend, even though ade tu lgi seminggu x silap nk fly. hu~ Allah je y bantu, Allah je y bantu,

moga trus kuat ukhti!!

a.i.s.y.a.h. i.s.m.a.i.l said...

salam dear

byk2 istighfar

moga allah ampunkan segala dosa kte even sebesar biji sawi dan kurniakan kte hati yg sejahtera insyaallah

moga allah kurniakan anti sobrun jameel insyaallah.

sentiasa perbaharui niat dan mudah2 an allah kurniakan sakinah mawaddah dan rahmah dalam keluarga anti.

selamat meneruskan perjuangan di bumi allah.

"Internal peace will not be reached until we submit, utterly and completely, and admit that we are powerless and Allah is the All-Powerful" ♥

AKU said...

salam...one more thing mahu tambah.. mungkin ini juga adalah satu dugaan bagi seorang pendakwah.. mungkin Allah nak tgk sejaoh mane kite setia nak jadi pendakwah utk sebarkan agamaNya,, bile diberi ujian2 camni.. so,, berdoalah moga hati ibu dan bapa dilembutkan utk memahami situasi kite n memebenarkan meneruskan keje baik nii.. Allah sentiasa bersama org yg benar dan baik cam aziani sayang.. hurm,, wallahu'alam.. maaf atas pandangan atau perkongsian yg tak berapa jelas atau merunsingkan..huhu

...zUlaIkHA... said...

jazakumullah khoir semua...=)

~AiSyA HuMayRa~ said...

Assalamualaykum adek beradek ku jauh di sana..

hanya doa yg mampu dikirimkan dari sini..inshaAllah ujian ini akn menguatkan kita..

(^_^) senyumlah...He is still looking at us.. atleast we are among those who are still under His supervision...inshaAllah..

ana tau nti akan trus mlangkah... ana yakin...

mnanti pertemuan dgnmu saudari kesayangan~

Hidayatullah said...

stuju dgn AKU
bnde nh da slalu terjadi kalau kita x pahamkan parent kita..
1st need to do(my suggestion la).. get closer to ur mom..
then ask some1 to meet ur parent.. insyaALLAH okey lps 2

khAzInAtUL AsrAr said...

salam

sesungguhnya hati ini mendengar..

moga Allah menyampaikan sayang ini padamu..

ini la tarbiyyah terbaik utk kita..mari belajar..

khAzInAtUL AsrAr said...

salam

hati ini mendengar..

moga Allah menyampaikan sayang ini padamu..

barangkali ini lah tarbiyyah terbaik utk kita..have faith in Allah...sesungguhnya dakwah ini hanya kerana Allah..

everjihad said...

moga Allah permudahkan urusanmu.. Ameen.