Thursday, August 23

Part 9 (RUMAH TERBUKA HARI RAYA!!!)

Assalamualaikum wbt..

dear readers....SALAM AIDILFITRI!!!

To begin with..I just came back from 'rumah terbuka' or lebih femes org dok panggil 'open-house' tu..
seronok la bila dapat rasa real masakan emak2 macam di Malaysia..to be honest dis is da first raya n ramadhan full tak bersama dgn famili kesayangan di Malaysia nun jauh saneeee...hoho..

perasaan rindu???
heh..kompem ade!

nanges di malam raye???
heh..tu rahsia!

TAPI nak citenye disini..di rumah sahabat td tu,parents sahabat saye dtg ke Manipal ni untuk beraya bersama2 dengan sahabat saye tu..wahhhh...seronok kan?? (mode : rindu mama! T_T )
so dapat la merasa masakan yg dibuat dari air tangan seorang ibu...huk3...
n dapat la jugak makan kueh raye banyak2!!!wawawawa...sukeee!!!alhamdulillahhhh...
terima kasih kepada yg sudi menjemput diri ini!=)

--------END OF STORY-----

Haaa...sedar tak sedar kita dalam menyambut aidilfitri walaupun kami di sini pakej aidilfiltri kali ni didatangkan sekali dgn EXAM,tapi still hakikatnyeeee...
Ramadhan telah pun pergi meninggalkan kita sekali lagi..
bulan yg penuh dengan kemuliaan drpd PENCIPTA KITA yakni Allah..
bulan yg dijanjikan keampunan,rahmat dan kasih sayangNya..
bulan yg dibukakan segala pintu syurga seluas-luasnya..
bulan yg ditutupkan segala pintu neraka serapat-rapatnya..
bulan yg ade satu malam yg dijanjikan Allah jika sesiapa yg beribadah pd malam tu akan diberi ganjaran yg lebih baik drpd beribadah seribu bulan!!!!
seribu bulan kottt...bersamaan dengan 83 TAHUN 4 BULAN!!!!!
sekarang ni pun nak beribadah sehari dah rasa malas,tapi ni Allah janji sape2 yg dpt malam tu n beribadah pada malam tu akan diberi ganjaran sebanyak tu!
hanya dengan SATU MALAM saje..haaa...betapa baik hatinya Allah pada kita!
sebab DIA YANG MAHA MENGETAHUI tahu yg kita umat Muhammad tidak dikurniakan jangka hayat yg panjang seperti umat2 sebelum ni..MAHA ADILNYA DIA,DIA bagi kita kesempatan sebegitu rupa..
dan rebutlah bagi sesiapa yg ingin merebutnya dan tertinggallah bagi sesiapa yg tidak mengendahkannya..

TAPI..tu semua kebaikan yg Allah janjikan hanya dalam SATU BULAN tu saje..29 HARI tu saje...
dan kini semua tu sudah berlalu..kini kita bakal menempuh hari2 yg selain drpd 29 hari tu..

"Wahai orang-orang yang beriman!Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang terdahulu drpd kamu untuk berpuasa supaya kamu berTAQWA!" ::2:183::

Tentu saje semua pasti dah biasa dengar ayat di atas ni kan?ayat 'cliche' ntok setiap kali tibanya Ramadhan.
Ayat yg tak ramai sedar..yg mana dalam ayat ni Allah bagitahu kat kita rahsia untuk mencapai TAQWA!
How????
Dengan berpuasa...as simple as dat!

Orang dok kate..Ramadhan ni satu madrasah tarbiyah...so this is the proof!
satu madrasah untuk mentarbiyahkan kita agar bertaqwa kepada Allah..
adakah kita sudah mencapai TAQWA itu?
jika kita merasakan kita belum mencapai TAQWA tu,mungkinkah puasa kita itu bukan PUASA?
adakah puasa selama berhari-hari itu hanya untuk melunaskan tangguungjawab sebagai seorang muslim saje?
adakah puasa menahan lapar dan dahaga tu hanya semata-mata untuk menunggu waktu maghrib berbuka puasa tanpa ada ruh di dalam jiwa untuk lebih banyak melakukan kebaikan?
adakah puasa yg diisi dengan tilawah Quran itu sudah cukup membuktikan penghayatan Ramadhan itu tanpa ada rasa untuk memperbaiki diri di dalam bulan yg syaitan2 semuanya diikat ni?

persoalan utama ialah...

ADAKAH DIRI KITA SEBELUM DAN SELEPAS RAMADHAN BERBEZA?????


Ramadhan dah pergi..kita dah pun tamat latihan dalam bulan tu..so IT'S SHOW TIME!
Buktikan kita telah menjadi orang yg berbeza setelah grad drpd madrasah Ramadhan tahun ni..
InsyaAllah...


Jom muhasabah post-Ramadhan sebelum kita dibawa arus kemeriahan Syawal...