Thursday, May 28

a bAd pLAN???StAtS MaTtEr....













Tuesday...

7.30 a.m...Alaq arrived at my house quite early than expected.Ops..it was not quite early but VERY EARLY in the morning!I had not take my bath yet as I was still sweeping while she appeared in front of my house with her innocent smile.While I was dressing myself,she had an interesting chit chat with my mom(I guess..coz she always got me 'kantoi' on my past story for the whole day during our outing)

9.00 a.m...we went out from our house.Heading to our destination.Eagerly to start our mission.Praying to Allah..everything will be fine!

9.30 a.m...Reached at Bank Simpanan Nasional.Stepped to the entrance,Alaq paid her grandma's bill first.Then,after preparing all relevant documents,we met with the p.i.c at the inquiry counter.Next task...find the administrators!!!Owh..it seems so COMPLICATED for A SHEET OF PAPER!!!

....MISSION FAILED......

10.00 a.m.....we planned for the next actions to be taken.Choice of locations....

1)The Secret Recipe Restaurant
2)The Chicken Rice Shop
3)Sushi King Restaurant
4)Pizza Hut Restaurant

Results :

1)......FAILED......
2)......FAILED......
3)......FAILED......
4)......FAILED......

2.00 p.m....A new plan engrossed in mind.A BAD PLAN...

4.00 p.m....arrived at the target venue.TESCO SECRET RECIPE.Alaq and I acted as if we were the customers.I ordered a slice of blueberry cheese cake and chocholate latte while Alaq had her favourite choice of cake and drinks.

4.15 p.m....we opened our notebook and the stopwatch was started.Our spying began....for every customer comes...for every order they have...for every service they provide...it was all written in our data.

5.15 p.m...OUR MISSION PARTLY ACCOMPLISHED!!!!

Praise be to ALLAH..at least we did not waste our time on the road only searching for a suitable location to do our STATISTICS PORTFOLIO.We only got about 14th intervals at the restaurant and we planned to continue our observation on this Friday.At first this task seems so easy to handle.Besides teacher only gave us a sheet of paper that contains the instructions to conduct the research and after all there was no acknowledgement for us from college.At last we had to do the research without the 'permission' from the owner of the restaurant.Sorry,uncle!!!but we only sit and we did not disturb your customers...remember,we are also your customers!!!In Maslow theory,CUSTOMERS ALWAYS RIGHT!!!

p/s :my dear friends...don't take it easy and never have it procrastinate b'coz it's tougher than you thought!so let us finish it quickly!!!

Sunday, May 24

gOod lUCK????


GOOD LUCK @ ALL THE BEST is proper for a mosleem?

the scenario of wishing others with 'gud luck' always occur when there's an examination @ interview etc.What does gud luck means???if we look into its literal meaning, it means that we depend on our luck and may our luck is gud for what we undertakes.So,does it means that we don't believe in Allah as we believe in luck?

How about 'all the best'???When somebody wishes us with 'all the best',it seems that they are hoping the best from us and may we give the best for it, right?
But still they depend on Allah to give them the best for the result.

So,which one do you prefer? GOOD LUCK @ ALL THE BEST ?

Well..this is what we call 'TOK session'!!!

Friday, May 22

MaCaM-MaCaM LAr....

Alhamdulillah selamat jua aku menamatkan setahun pengajianku di KMB...huhuhu...Tinggal lagi setahun untuk ditempuhi..terasa masa berlalu dengan sangat cepat..teringat waktu mula-mula masuk dulu...diri ini sangat naif...berada di suatu tempat yang agak berbeza dengan sekolah lama...persekitaran yang berbeza...kawan-kawan yang lebih jauh berbeza..tetapi setelah setahun di sini..macam-macam yang telah aku belajar..disinilah aku belajar memahami erti Islam yang sebenar..disinilah jua aku merasai ukhuwah islamiyah...terasa sangat manis setiap pengalaman yang dilalui walaupun ada ketika ianya amat pahit..SubhanaAllah..itulah kuasa Allah pada setiap hambaNya..betapa cantiknya aturan hidup ini yang telah ditetapkan Allah...

Pelbagai kenangan telah terpahat dalam diari hidupku...ada yang best..ada jugak yang tak best..tapi yang tak best tu biasanyer akan memeningkan kepalaku yang comel ini..heehee..satu yang aku pasti tentang semua perkara yang aku lalui itu...itu semua merupakan tarbiyah dari Allah...setiap ujian yang Allah datangkan bukan semata-mata untuk meletakkan aku dalam kesedihan,kegelisahan atau kekecewaan...kegembiraan,keriangan dan pujian itu juga sebenarnya merupakan satu ujian buatku...Allah sentiasa akan menguji hambaNya untuk melihat sejauh mana tahap kesabaran dan keimanan kita sebagai hambaNya..

"Maha suci Allah yang di tanganNyalah segala kerajaan dan DIA Maha Kuasa atas segala sesuatu.Yang menjadikan mati dan hidup supaya DIA menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya dan DIA Maha Perkasa lagi Maha Pengampun." (al-Mulk,1-2)

Pada suatu pagi...(beberapa hari sebelum exam SEM 2 bermula)..aku ke kelas cam biasa..minggu tu alhamdulillah i'm in a very good mood coz dah balik umah dah release tension..=)...aku rase cam de bende baru je bawah meja..tangan aku pun ligatlah mencari...then...after a few sec...sepucuk surat kutemui...daripada seorang anonymous ikhwah...ha...aku mang curious sangat2 nak tahu pe yang dia nak ni...setelah habis kandungan surat aku baca..tahulah aku bahawa diriku nampaknyer telah menjadi fitnah untuk segolongan kaum Adam di KMB...aku inform salah seorang sahabatku yang paling rapat denganku pasal surat layang tu..aku rase sangat2 bersalah terhadap ikhwah2 yang terlibat...walaupun aku tak pasti dengan fitnah yang dilemparkan tu...tetapi aku rase sangat2 sedih dan kesal jika hal tu telah menjejaskan perjalanan da'wah akhawat...kepada sahabat-sahabat seperjuangan,maafkan diri ini andai kekhilafan yang berlaku telah mengganggu da'wah kita...

Setelah aku mereflek balik diriku..memang kadang kala tanpa kita sedari,perkara yang bagi kita tak de pape..rupa-rupanyer mendatangkan kesan bagi pihak yang lain..dengan kehadiran surat tu,banyak yang telah aku belajar..terima kasih kepada pemberi surat layang tu walaupun sampai sekarang aku clueless tentang diri si penulis yang aku gelar 'sahabat prihatin' kerana dia seorang sahabat yang berani menegakkan kebenaran untuk sahabat-sahabatnya yang lain walaupun bagi aku lebih baik dia berdepan dengan aku untuk mengetahui kebenaran bukan sahaja dari sebelah pihak tetapi dari kedua-dua belah pihak.Bukankah itu lebih baik...

So..antara yang telah aku belajar....hehehe...biarlah ia menjadi perkara antara aku dengan Penciptaku sahaja...aku telah berjanji dengan diriku supaya tak lagi melakukan beberapa perkara untuk elakkan diri ini jadi fitnah lagi...banyak benda yang perlu aku perbaiki tentang kelemahan diri ini...

Pagi ini pula..telah datang satu lagi peristiwa yang telah tercatat dalam kamus hidupku...aku telah dirisik...orangnya memang seorang yang sangat baik bagi pandanganku...seorang muazzin...tapi seperti yang Allah telah wahyukan dalam surah al-Baqarah,218..

".......boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu , ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

Agak scary jugak lar nak buat keputusan...aku minta kepada wakilnya untuk beri aku masa beberapa waktu untuk aku buat istikharah..meminta petunjuk dariNya untuk membuat satu pilihan yang tepat...bagiku ia masih agak awal untukku memikirkan mengenai hal ini..jadi,aku pun mintalah pandangan golongan yang professional tentang hal ini :

MAMA kata...."takpe kawanlah dulu..lagipun dia seorang budak yang baik..."

tapi Mama,dia bukan nak berkawan dulu,dia nak memetik terus ni...

ALAQ plak kata..."oh...how sweet!!!!"

mang la sweet..tapi pening kepala eden nak pikir ni...

K.AISYAH,kak naqibahku plak kata.."pikirlah yang terbaik untuk kebaikan diri sendiri.Bagi akak,ia cam agak awal..kerana TANGGUNGJAWAB KITA MASIH TERLALU BANYAK untuk diri sendiri dan agama but it's ok kalau dia sanggup setia menunggu."

huhuhu..betul cakap akak tu...

So keputusannya.......WALLAHUA'LAM..