Friday, May 22

MaCaM-MaCaM LAr....

Alhamdulillah selamat jua aku menamatkan setahun pengajianku di KMB...huhuhu...Tinggal lagi setahun untuk ditempuhi..terasa masa berlalu dengan sangat cepat..teringat waktu mula-mula masuk dulu...diri ini sangat naif...berada di suatu tempat yang agak berbeza dengan sekolah lama...persekitaran yang berbeza...kawan-kawan yang lebih jauh berbeza..tetapi setelah setahun di sini..macam-macam yang telah aku belajar..disinilah aku belajar memahami erti Islam yang sebenar..disinilah jua aku merasai ukhuwah islamiyah...terasa sangat manis setiap pengalaman yang dilalui walaupun ada ketika ianya amat pahit..SubhanaAllah..itulah kuasa Allah pada setiap hambaNya..betapa cantiknya aturan hidup ini yang telah ditetapkan Allah...

Pelbagai kenangan telah terpahat dalam diari hidupku...ada yang best..ada jugak yang tak best..tapi yang tak best tu biasanyer akan memeningkan kepalaku yang comel ini..heehee..satu yang aku pasti tentang semua perkara yang aku lalui itu...itu semua merupakan tarbiyah dari Allah...setiap ujian yang Allah datangkan bukan semata-mata untuk meletakkan aku dalam kesedihan,kegelisahan atau kekecewaan...kegembiraan,keriangan dan pujian itu juga sebenarnya merupakan satu ujian buatku...Allah sentiasa akan menguji hambaNya untuk melihat sejauh mana tahap kesabaran dan keimanan kita sebagai hambaNya..

"Maha suci Allah yang di tanganNyalah segala kerajaan dan DIA Maha Kuasa atas segala sesuatu.Yang menjadikan mati dan hidup supaya DIA menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya dan DIA Maha Perkasa lagi Maha Pengampun." (al-Mulk,1-2)

Pada suatu pagi...(beberapa hari sebelum exam SEM 2 bermula)..aku ke kelas cam biasa..minggu tu alhamdulillah i'm in a very good mood coz dah balik umah dah release tension..=)...aku rase cam de bende baru je bawah meja..tangan aku pun ligatlah mencari...then...after a few sec...sepucuk surat kutemui...daripada seorang anonymous ikhwah...ha...aku mang curious sangat2 nak tahu pe yang dia nak ni...setelah habis kandungan surat aku baca..tahulah aku bahawa diriku nampaknyer telah menjadi fitnah untuk segolongan kaum Adam di KMB...aku inform salah seorang sahabatku yang paling rapat denganku pasal surat layang tu..aku rase sangat2 bersalah terhadap ikhwah2 yang terlibat...walaupun aku tak pasti dengan fitnah yang dilemparkan tu...tetapi aku rase sangat2 sedih dan kesal jika hal tu telah menjejaskan perjalanan da'wah akhawat...kepada sahabat-sahabat seperjuangan,maafkan diri ini andai kekhilafan yang berlaku telah mengganggu da'wah kita...

Setelah aku mereflek balik diriku..memang kadang kala tanpa kita sedari,perkara yang bagi kita tak de pape..rupa-rupanyer mendatangkan kesan bagi pihak yang lain..dengan kehadiran surat tu,banyak yang telah aku belajar..terima kasih kepada pemberi surat layang tu walaupun sampai sekarang aku clueless tentang diri si penulis yang aku gelar 'sahabat prihatin' kerana dia seorang sahabat yang berani menegakkan kebenaran untuk sahabat-sahabatnya yang lain walaupun bagi aku lebih baik dia berdepan dengan aku untuk mengetahui kebenaran bukan sahaja dari sebelah pihak tetapi dari kedua-dua belah pihak.Bukankah itu lebih baik...

So..antara yang telah aku belajar....hehehe...biarlah ia menjadi perkara antara aku dengan Penciptaku sahaja...aku telah berjanji dengan diriku supaya tak lagi melakukan beberapa perkara untuk elakkan diri ini jadi fitnah lagi...banyak benda yang perlu aku perbaiki tentang kelemahan diri ini...

Pagi ini pula..telah datang satu lagi peristiwa yang telah tercatat dalam kamus hidupku...aku telah dirisik...orangnya memang seorang yang sangat baik bagi pandanganku...seorang muazzin...tapi seperti yang Allah telah wahyukan dalam surah al-Baqarah,218..

".......boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu , ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

Agak scary jugak lar nak buat keputusan...aku minta kepada wakilnya untuk beri aku masa beberapa waktu untuk aku buat istikharah..meminta petunjuk dariNya untuk membuat satu pilihan yang tepat...bagiku ia masih agak awal untukku memikirkan mengenai hal ini..jadi,aku pun mintalah pandangan golongan yang professional tentang hal ini :

MAMA kata...."takpe kawanlah dulu..lagipun dia seorang budak yang baik..."

tapi Mama,dia bukan nak berkawan dulu,dia nak memetik terus ni...

ALAQ plak kata..."oh...how sweet!!!!"

mang la sweet..tapi pening kepala eden nak pikir ni...

K.AISYAH,kak naqibahku plak kata.."pikirlah yang terbaik untuk kebaikan diri sendiri.Bagi akak,ia cam agak awal..kerana TANGGUNGJAWAB KITA MASIH TERLALU BANYAK untuk diri sendiri dan agama but it's ok kalau dia sanggup setia menunggu."

huhuhu..betul cakap akak tu...

So keputusannya.......WALLAHUA'LAM..

2 comments:

Sang Pujangga said...

Yang pahit itu ubat...yang manis itu glukosa...yg pahit pun boleh jugak jadi racun...kalau manis sangat pun boleh kena diabetis...so at last, I knew Allah know something that I didn't.

...zUlaIkHA... said...

to Sang Pujangga...

that's true...(^_^)