Sunday, January 24

Lelaki idamanku…

Teringat perbualanku bersama sahabat-sahabat pada satu malam…satu malam…yang telah aku luahkan hasratku untuk berkahwin…

Aku nak berkahwin dengan pemilik kilang coklat CADBURY…wah,bahgianyer hidup!!!!dapat makan coklat setiap masa…dapat rasa pelbagai jenis coklat…CRUNCHIE…BYTES….CHOCLAIRS…BLACK FOREST…n many more as Cadbury has very wide product range…nanti hantaran pun dapat coklat gak…coklat dalam bentuk tepak sireh..coklat dalam bentuk telekung…coklat dalam bentuk perfume…even cincin pun daripada coklat jugak…pastu makanlah cincin tu..wah..seronoknyer!!!

Oops..tapi aku terlupa sesuatu…

pemilik kilang coklat yang terbesar di alam semesta…

Dia yang dapat memberikan aku coklat free anytime…

Dia yang dapat menyediakan sebuah sungai coklat untukku…

Dia yang dapat mencipta produk coklat yang x membuatkan aku jadi gemuk bila makan
banyak-banyak coklat tu….

Dialah pemilik kilang coklat itu…

Dialah yang sepatutnya aku berdamping…

Dialah Allah yang Maha Kuasa atas segala sesuatu..

Dialah yang akan memberikan segala-galanya kepada pendampingNya yang setia di syurga
kelak…

Dialah Allah yang Maha Lembut terhadap hamba-hambaNya….

Pelbagai nikmat yang telah diberikanNya kepada kita…

Dan pelbagai kekasaran juga kita balas atas kelembutanNya itu…

Susu dibalas tuba…

Itulah kita…hambaNya yang asyik meminta sahaja kepadaNya..

Betapa lembutnya Dia…kerna apabila kita melanggar perintahNya, Dia masih mengurniakan kita dengan pelbagai kesenangan…kita yang tak perasan bahawa kita sedang ‘kurang ajar’ denganNya..sedangkan Dia Tuhan yang Maha Kuasa atas sesuatu…Dia berhak untuk memberi kita bencana yang sebesar-besarnya atas kekasaran kita padaNya…tapi Dia tak lakukan itu…

sebab…

Dia sangat sayangkan kita…
Dia sangat berlembut dengan kita…
tapi kita?
Tak pernah pun nak berlemah-lembut dengan Dia..kalau berlemah-lembut depan orang lain bukan main lagi..sampai boleh buat menantu…bak kata makcik-makcik di kampung…
Patutnyer sama jelah konsep berlemah-lembut tu kan..ade rasa malu,segan,tutur kata yang halus, berlaku sopan…

Berlemah-lembut dengan Allah…kita rasa malu terhadapNya..segan untuk melakukan
dosa…malu untuk meninggalkan solat..berlaku sopan dengan berakhlak mulia..halus ketika berbicara denganNya..memohon kepadaNya..bukan menyalahkanNya atas musibah yang menimpa kita dengan suara yang kasar…

Berlemah-lembut dengan Allah..terutama ketika solat..ketika kita sedang menghadapNya..perlu lebih-lebih lagi bersikap ‘control ayu’…lemah-lembut dalam tertib dan rukun…bukannyer terburu-buru mengejar masa..bukannyer sibuk merencana aktiviti seharian dalam kepala…atau sibuk meng’list’kan homework untuk dihantar pada esok hari ketika imam sedang mengalunkan bacaan surah al-Fatihah pada rakaat pertama..

Diimbas kembali…bila mase agaknyer aku pernah berlembut dengan Allah?

Astaghfirullahalazim…kasarnya aku!Jahat sungguh diriku pada pemilik kilang coklat terbesar itu…

“Ya Allah,ya Tuhanku..izinkanlah aku untuk menjadi pendampingMu dengan segala kelembutan dalam setiap layananku terhadapMu…amen ya Allah.”

Dan milikNya meliputi segala apa yang ada di langit dan di bumi, dan hanya kepadaNya lah ibadah dan ketaatan selama-lamanya.Mengapa kamu takut selain kepada Allah? – an-Nahl,52 -

Saturday, January 16

For The First Time...For The Rest Of My Life...

So many ‘my first time’ stories for the rest of my life to post here..

1st…this is my first time to post something on my blog in this new year of 2010. I think it’s not very late to wish u ‘ a very happy new year of Hijriyah’. Hope He will give u n me more blessings in this year...(^_^)

2nd…it was my first time to shed tears in front of my sahabat…which is the only thing that I never did it before when I were with u guys..so Cik Sit, u’re the fortunate one among our sahabiah..not even Kura-kura has seen my tears.

3rd…it was my first time to get such a very bad result in semester 3 exam that makes me worried for the upcoming academic day. 29 out of 42..BAD..BAD..VERY VERY BAD. Mom and Dad, please forgive me for the worst performance…I’m very very sorry..I never meant to hurt u both (hope not,are u?)(-_-)..I know that Allah always give me a knock before the red day..of course it’s hurt but it makes me realized that Allah never forget to remind me..not being overjoyed with the previous improvement-last sem..and don’t get carried away with those unnecessary feelings for this moment…Thank You Allah…Luv U so much!!!Deep inside my heart….insyaAllah there’s always be you at the top!

“ And those who had desired his (Qarun) position the day before, began to say : Know you not that it is Allah Who enlarges the provision or restricts it to whomsoever He pleases of His slaves. Had it not been that Allah was Gracious to us, He could have caused the earth to swallow us up (also)! Know you not that the disbelievers will never be successful.” - al-Qasas, 82-

4th …it was my first time that my mom did not permit me to go out from KMB for the whole sem 4 even an outing to buy some stuff unless there’s an important matter that extremely need my presence.It means NO DAURAH…not anymore..what a loss..great loss indeed! I couldn’t accept that till now…but I’m powerless to go against my mom’s words… the saddest thing that I couldn’t bear the result…(-_-)

“ And We have enjoined on man to be good and dutiful to his parents, but if they strive to make you join with Me in worship anything that as a partner of which you have no knowledge, then obey them not. Unto Me is your return, and I shall tell you what you used to do,” - al- Ankabut, 8 -

In a nutshell…the first time I cried in front of my sahabat ------BECAUSE----the first time my mom did not allow me to go out -------BECAUSE------- the first time my result dropped badly-----That’s the association!

Last but not least..the last ‘my first time’ will be…it was my first time to fell in love with Maher Zain‘s song right after listening to the FOR THE REST OF MY LIFE…

I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinkin' that love was wrong
But everything was changed when you came along oh
And there is a couple of words I wanna say

Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife and my friend and my strength
And I pray we're together in Jannah
All I know I found myself
I feel so strong
Yes! Every thing was changed when you came along oh
And there is a couple of words I wanna say

Chorus

I know deep in my heart
And now that you're here in front of me
I strongly feel love
I strongly feel love
And I have no doubt
And I sing it loud that I will love you eternally

Chorus

I know it deep in my heart

....Such a romance song...bak kata my rumate.. “ cair dengaq ni! ”...(^_^)

STATUS : PRETEND TO BE HAPPY...to let other happy too...

p/s : All the best for my sahabiah who gonna have their interview next week...to those in IUMC n UK.. basyaak!!!