Sunday, January 24

Lelaki idamanku…

Teringat perbualanku bersama sahabat-sahabat pada satu malam…satu malam…yang telah aku luahkan hasratku untuk berkahwin…

Aku nak berkahwin dengan pemilik kilang coklat CADBURY…wah,bahgianyer hidup!!!!dapat makan coklat setiap masa…dapat rasa pelbagai jenis coklat…CRUNCHIE…BYTES….CHOCLAIRS…BLACK FOREST…n many more as Cadbury has very wide product range…nanti hantaran pun dapat coklat gak…coklat dalam bentuk tepak sireh..coklat dalam bentuk telekung…coklat dalam bentuk perfume…even cincin pun daripada coklat jugak…pastu makanlah cincin tu..wah..seronoknyer!!!

Oops..tapi aku terlupa sesuatu…

pemilik kilang coklat yang terbesar di alam semesta…

Dia yang dapat memberikan aku coklat free anytime…

Dia yang dapat menyediakan sebuah sungai coklat untukku…

Dia yang dapat mencipta produk coklat yang x membuatkan aku jadi gemuk bila makan
banyak-banyak coklat tu….

Dialah pemilik kilang coklat itu…

Dialah yang sepatutnya aku berdamping…

Dialah Allah yang Maha Kuasa atas segala sesuatu..

Dialah yang akan memberikan segala-galanya kepada pendampingNya yang setia di syurga
kelak…

Dialah Allah yang Maha Lembut terhadap hamba-hambaNya….

Pelbagai nikmat yang telah diberikanNya kepada kita…

Dan pelbagai kekasaran juga kita balas atas kelembutanNya itu…

Susu dibalas tuba…

Itulah kita…hambaNya yang asyik meminta sahaja kepadaNya..

Betapa lembutnya Dia…kerna apabila kita melanggar perintahNya, Dia masih mengurniakan kita dengan pelbagai kesenangan…kita yang tak perasan bahawa kita sedang ‘kurang ajar’ denganNya..sedangkan Dia Tuhan yang Maha Kuasa atas sesuatu…Dia berhak untuk memberi kita bencana yang sebesar-besarnya atas kekasaran kita padaNya…tapi Dia tak lakukan itu…

sebab…

Dia sangat sayangkan kita…
Dia sangat berlembut dengan kita…
tapi kita?
Tak pernah pun nak berlemah-lembut dengan Dia..kalau berlemah-lembut depan orang lain bukan main lagi..sampai boleh buat menantu…bak kata makcik-makcik di kampung…
Patutnyer sama jelah konsep berlemah-lembut tu kan..ade rasa malu,segan,tutur kata yang halus, berlaku sopan…

Berlemah-lembut dengan Allah…kita rasa malu terhadapNya..segan untuk melakukan
dosa…malu untuk meninggalkan solat..berlaku sopan dengan berakhlak mulia..halus ketika berbicara denganNya..memohon kepadaNya..bukan menyalahkanNya atas musibah yang menimpa kita dengan suara yang kasar…

Berlemah-lembut dengan Allah..terutama ketika solat..ketika kita sedang menghadapNya..perlu lebih-lebih lagi bersikap ‘control ayu’…lemah-lembut dalam tertib dan rukun…bukannyer terburu-buru mengejar masa..bukannyer sibuk merencana aktiviti seharian dalam kepala…atau sibuk meng’list’kan homework untuk dihantar pada esok hari ketika imam sedang mengalunkan bacaan surah al-Fatihah pada rakaat pertama..

Diimbas kembali…bila mase agaknyer aku pernah berlembut dengan Allah?

Astaghfirullahalazim…kasarnya aku!Jahat sungguh diriku pada pemilik kilang coklat terbesar itu…

“Ya Allah,ya Tuhanku..izinkanlah aku untuk menjadi pendampingMu dengan segala kelembutan dalam setiap layananku terhadapMu…amen ya Allah.”

Dan milikNya meliputi segala apa yang ada di langit dan di bumi, dan hanya kepadaNya lah ibadah dan ketaatan selama-lamanya.Mengapa kamu takut selain kepada Allah? – an-Nahl,52 -

7 comments:

~AiSyA HuMaiRa~ said...

salam ziarah ukhti~

marilah kita sama2 menjadi lembut..hehe.. ssh gak nk tukar ni, dh terkenal sbgi geng harimau.. ;P

Anonymous said...

tajuk x relevan dgn post..
huhu

...zUlaIkHA... said...

to aisya humaira...

wassalam ya ukhti...jom jadi feminin dengan Allah!!!

...zUlaIkHA... said...

to anonymous...

why?did u expect something else?

kan d intro tu dh de..lelaki idamanku ialah pemilik kilang coklat Cadbury...(^_^)

kan relevan tu...

...zUlaIkHA... said...
This comment has been removed by the author.
Diana. Z said...

MANTAPLA!~~~ SGT MEMBERI KESEDARAN YANG LAMA TELAH DICARI!~ THANKS HUNNY!~~~ *rasanya... akan ku korek lagi blog mu.. muahahah!~*

...zUlaIkHA... said...

to diana z.

welcome to my blog!!!

silakan mengorek yea...(^_^)