Saturday, December 31

New Year, New People & New Me.

Count down to 2017 for another 6 hours.
2016 is leaving me with a lots of stories to be remembered.
Last week after my Eday event,  few conflicts rose that left me devastated. Then at last,  after sometimes being in the same situation,  I decided to leave my group. I started off my tarbiyah journey with this group of people, but now I have to leave because this is no longer a favourable place for me to grow. I have learned many things throughout my nine years of tarbiyah with them. I couldn't be the same person who I used to be when we were in India.  I need to find a place where I can grow in this kind of struggles I have.
Whoever had been with me all these years.. I will never forget you guys. All the memories remain.
The difference is I'm now in a different train but still heading towards the same last station.
Let's pray Allah will give a good year of 2017 for each and every of us.
See you in Jannah iA. 

Monday, December 19

Cuak

That is the only word stay in mind if u ask me how have I been feeling these few days.. 
Another 6 days left to my E-day... hurmm.. 
tak tahu la ape yg ade dlm hati ni.. 
only Allah knows.. so many things happened beyond my control.. 
as I can't predict the future,  aku tak tahu bagaimana perjalanan kehidupanku yg kehadapan ini. 
Aku serahkan segalanya pada Allah. Hanya Dia yg Maha tahu segala terbaik buatku. 
Kuyakin ini adalah pilihanNya. 
Moga cinta ini dapat dibina atas dasar iman dan penghujungnya adalah syurga. Moga dia adalah insan yg terbaik utk dunia dan akhiratku. Dalam banyak ketidaksempurnaan diri ini, moga Allah sentiasa bantu kami untuk menyempurnakan agama kami ini dan mengampuni segala keterlanjuran, kekhilafan dan kesilapan yg telah kami lakukan. 
Faghfirli ya Allah.. 
Tunjukilah kami dan berilah hidayahMu mengisi hati2 kami ini agar kehidupan kami sentiasa dalam redhaMu. 

Tuesday, November 8

Even the smallest deed..

I went to the bank this afternoon to change my old debit card to master debit card. With empty stomach while waiting for my turn, I walked to domino's nearby.
As I walked to the store, I passed by an uncle around 60s. I heard him asking for "rice.. "
By that,  I knew he was homeless and hadn't had lunch.
I entered the store and ordered for one set of lunch deals. Though it was personal meal as usual I couldn't finish it at one shot. So I thought of packing home the leftover when suddenly the image of the uncle popped out.
Rather than finishing all the pizza all by myself,  it would be better to give it to the uncle. That was what I thought.
So I came out and when I met the uncle..

"uncle..dh makan?"
"Belom.. Belom.. "
"nah uncle..ade pizza skit.. "
"wahhh..terima kasih!!!moga Allah bg rezeki yg baik2 utk u..in syaa Allah..
.....
....
....
it was quite a long list of prayers from him.

And..
I was touched.

I only gave my leftover portion about two slices of pizza..
But he was appreciated much by it.

That feeling was indescribable. I was speechless and my eyes got teary as I walked inside the bank to continue the waiting.

Thank you Allah.

You are the best-knowing about myself.




Tuesday, September 20

Masak Daging Kicap pedas

Lepas jawab exam semalam, perut dah ber'jamming' mintak diisi. So ape lagi, since next paper dua hari kemudian, aku pun masuk la dapur nak masak lunch. Lagi eksaited bila teringat daging korban mama bagi aritu. Hurmmm..seronoknyee dapat makan daging hari ni!!! Since nak masak ni dlm kadar yg segera, so kira kita masak style campak2 je la yeaaa..
Bukak fridge tgk ape yg ade pun tak byk sgt.
Kita fully utilise je la segala bahan yg dh ade. Pada mula aku just imagine, daging masak kicap biasa je, tapi surprisingly, hasil campak2..menjadikannya daging masak kicap yg selalu makan kat kenduri tu.
Hehe. Tapi sorry la sebab tak amek gambo. Next time nnt iA kalau sempat bole la disertakan gambo skali.
So here it goes..

Resepi Daging Masak Kicap Pedas ala2 kenduri.

1.Daging - potong je ikut suka, tp nk bg senang kunyah kena ikut ira daging tu la
2. Bawang besaq - 1 biji , dikisar
3. Rempah 3 beradik - kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih
4. Serbuk cili
5. Serbuk kari
6. Serbuk kunyit
7. Kicap
8. Madu
9. Daun kesum

Cara2:-
Lepas dah potong and hiris daging, perapkan daging bersama serbuk kunyit, kari, kicap dan madu secukup rasa.
Perap dalam 15-30 minit pun dah ok.
Panaskan minyak dan tumis bawang yg dah dikisar.
Then masukkan daging perapan dlm kuali td.
Gaul bagi serasi.
Pastu masukkan rempah-ratus dan daun kesum.
Tambah kicap/madu/serbuk cili sehingga cukup rasa.
Untuk daging cepat empuk, tambah sedikit air dan tutup kuali.
Biarkan seketika.
After that, check la dh masak ke idok lauk kita tuu..
Haaa..

Dah siap dah!

Senang je kan.

Utk orang bujang dan sibuk seperti saya bole la wat resepi cikai2 mcm ni.

Selamat mencuba!😘



Sunday, September 18

Story of 2016

Fuhhh..dah berhabuk sangat dah blog ni. Almaklumla empunya blog ni sedang dlm mood final exam. Cuak yg amat! Hehe.
Doakan yea semua! Tinggal lagi dua minggu, in shaa Allah selepas tu... Dr.

Sebabkan dah lama tak menulis, arini kita luahkan la segala yg terpendam di hati ini.
Ececece..

Aku nak tujukan post ni for someone I've been known for years but only getting closer this one year.

We met again by His plan.
Unexpected. Surprised. Semua adeeee. Never came in my mind dia akan menjadi someone I dear most today.
Sepanjang setahun aku final year medik ni, banyak yg aku belajar drpd dia. Aku belajar tentang manusia, kehidupan and most importantly, aku belajar tentang diri aku.
The best part tentang dia, whenever I voice out about something, dia akan take action on that. Tho dia tak admit but I noticed the changes. Wink.

Of kos hidup ni ada ups and downs.
Ada masa happy, ada masa gaduh. Ada masa api. Ada masa air. Ada masa sayang. Ada masa marah. Ada masa banyak cakap. Ada masa tak cakap langsung.
That's life kan. So I guess it's normal.😜

Tapi kadang2 stress ye dok?

Dan aku ni pulak jenis yg tak tenang kalau ade problem dgn orang, tak kesah la famili or kawan2..sebolehnya aku nak cepat setel kalau ade konflik ape2.
Biasenye masjid la tempat yg selalu dituju utk tenangkan balik hati ni and nak nangis puas2.

So after many things yg dah sama2 kitorg lalui..

I just learnt few days ago,
yg kita jangan letak orang yg kita sayang dlm hati, tapi letaklah dia dalam doa.
Bukan tak pernah letak dlm doa, cuma terlebih letak dlm hati. Tu yg selalu rasa insecure. Rasa takut. Rasa tak puas hati. Rasa ego. Rasa mcm2 lg laa..

Bila dah sampai tahap yg aku rasa, aku mmg tak punya kuasa utk control hati manusia.
So..
The only best solution left is mintak pada Allah.
Sebab Dia yang pegang hati kita.

Bila aku letakkan dia dalam doa aku.. Without miss..
After every prayer ..
I pray hard asking from Him.
Asking for our forgiveness.
Sebab boleh jadi dosa2 kita that caused all the troubles.
Aku mintak Allah jagakan dia untuk aku.
Aku serahkan dia pd Allah.
Biar Allah yg menyusun urusan kami.
Biar Allah yg memimpin hati kami.

Till one day I woke up..
I felt myself at ease and I found more peace.
Aku tak fikir sgt dah pasal dia, tapi yang aku fikir untuk terus mintak pd Allah jagakan dia untuk aku.
Sebab keyakinan aku dah disandarkan pada Dia,
bukan pada kemampuanku sebatas seorang manusia..
dan satu keyakinanku juga yg Allah mendengar dan pasti akan memakbulkan setiap doa hambaNya.
Aku tak pernah tahu akan masa depan. Tapi aku sentiasa berdoa moga masa depan itu adalah yang terbaik untuk kami.
Dan aku juga sentiasa yakin dengan penyusunanNya,
setiap insan yg hadir dlm hidup kita ni adalah insan yg Allah dah pilih dan bagi pd kita..
yang terbaik untuk dunia dan akhirat kita.
In every way possible.
Everyone makes a part in our story of life.
The matter is how we treat them.

Now aku tak nak pening2 pikir tentang masa depan sebab tu urusan Dia.
Hati2 aku dan hati2 manusia ni semua Allah yg pegang.
Me myself is more determined on how to create and build a healthy long-lasting relationship of us.

However.. we can't avoid problems and conflicts.
They mature us. Without them, we learn nothing.
With them, I think I've become a bit more matured than yesterdays.
Haha.
Am I?
I believed so.💪
Just keep patient and improve.

Untuk kamu,
Terima kasih kerana dapat bersabar dgn saya for all this time.
Thank you for staying.
Love you till jannah!
May Allah bless us with His mercy and forgiveness.
Of all the disastrous dramas and many more happiness you brought into my life..😁
I thanked Him for sending me you my love out of nowhere.
Hehe.

.................

Allah, jagakan dia untukku.