Sunday, August 22

Diari RamadhanKu...(Part 4)

Alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...

Wah..subhanaAllah..lama jugak dah tak menulis dalam diari ramadhanku ni..
Ha..yang sebenarnya tak berkesempatan untuk online sejak beberapa hari ni..

Melakukan kerja dakwah yang lain...iaitu...membantu ibu membuat kuih di siang hari!!!
Menolong ibu juga satu cabang dakwah kan???

So,sebelum meninggalkan tanah air tercinta ni..
(wah..nada patriotik!takpe...hubbul watan minal iman : cintakan negara sebahagian daripada iman juga..(^_^))...
mestilah kena bertambah semangat lagi untuk membantu parents kan?

Hurmm..actually buat kueh raya ni banyak mengajar untuk mengenali lebih lagi erti kesabaran dan kepenatan..tapi penat-penat buat kueh raya,penat lagi berdakwah..tol tak? Ke tak betol?
Dakwah dipandang sebagai sesuatu yang MENGERIKAN ikut persepsi masyarakat sekarang, especially bila ada anak yang involve dalam kumpulan2 ni, parents akan mula syak yang bukan2..sedangkan erti Dakwah itu yang sebenar membawa maksud 'menyeru/mengajak ke arah kebaikan'...

"Apabila Allah menginkan kebaikan bagi seseorang...Allah akan memberikannya kefahaman dalam ad-deen..." -Hadis Shahih Bukhari dan Muslim-


Ok..atas permintaan ukht Liyana..maka inilah hasilnya selama aku berhibernasi daripada dunia siber ini...

































Huhuh...alhamdulillah dapat la wat sket2 dulu ni..hurmm..nak taw resepinyer...
Tapi resepinyer akan diberikan tak mengikut timbangan tau,ikut cawan...cawan yang biasa digunakan ntok minum teh tu...(^_^)

BISKUT SARANG SEMUT...

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1 1/2 cawan gula halus (gula kasar yang telah dikisar)
1 camca teh esen vanila
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan marjerin
1/2 camca teh baking powder

Cara-caranya :

Pukul marjerin, gula halus dan telur sehingga kembang.Then boleh la masukkan esen vanila dan baking powder. Kemudian masukkan bahan-bahan tepung dan gaul sehingga sebati. After that, parut adunan tadi dan masukkan dalam cup yang cantik dan comel! Taburkan chocolate rice dan bakar hingga masak! Pastikan warna kueh tu keemasan sket before angkat..tapi ingat, jangan sampai jadi coklat!tu maknanyer dah hangus la tu...(^_^)

Ha..lihat hasilnya..biskut ni dinamakan Sarang Semut coz parutan tu nampak macam sarang dan chocolate rice di atasnya nampak macam semut..tapi boley je kalau nak tabur colour rice..cuma nanti biskutnya akan nampak seperti sarang semut yang berwarna-warni!!!(^_^)

Terlanjur ada kelapangan ni...boleh la tulis sekali resepi ntok biskut semperit jugak...

BISKUT SEMPERIT...

Bahan-bahan :
4 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 senduk tepung kastard
1 cawan gula halus
2 biji kuning telur (pastikannya kuning sahaja,putih telur hanya mengeraskan adunan)
2 senduk marjerin
1 camca teh serbuk pewarna (sebarang pewarna yang disukai)

Cara-caranya :
Pukul marjerin,telur dan gula halus hingga kembang. Masukkan serbuk pewarna dan gaul. Kemudian masukkan segala tepung yang ada dan gaul lagi hingga sebati.Ha..then cuba rasa adunan tu..lembut ke tak..kalau dah agak-agak lembut tu boleh la ambil acuan semperit dan tekan...bab tekan-menekan ni yang sakit coz ia memerlukan kekuatan tangan...kemudian potong dalam 2 inci macam tu panjangnya..then bakarlah hingga masak! Waktu nak masukkan kueh dalam bekas nanti berhati-hati tau,coz kueh semperit ni amat sensitif dan rapuh..so kena gerakkan sket kueh tu atas dulang instead of angkat terus...oh,lagi satu..sewaktu sesi tekan-menekan nanti,cover dulu adunan yang lain supaya tak kena angin..coz bila dah kena angin, adunan tu boleh mengeras dan menyukarkan lagi untuk menekan...ha..tapi bila adunan tu dah susah untuk ditekan,boleh la sapu marjerin lagi sikit untuk melembutkannya semula...(^_^)

Ha..see..kita boleh guna pelbagai serbuk pewarna ntok kueh ni..ni guna serbuk pewarna hijau n kuning...

So..HAPPY TRYING!!!(^_^)

15 comments:

Amin Rox said...

Wah, aziani, boleh la jadi master sya dalam hal nak buat kueh mueh nih! hehehe

AKU said...

Rancangan memasak bersama dato' siti! tetamu jemputan,, dato' r yg membantu dato' siti memasak..gaga aku suke makan kueh sarang semut n sarang kerengga (err,,ade ke?..ntah) suka makan,, x suka buat..buatkan utk aku?heh btw,,aku gementar baca post ni..x tau which part is that..

Akmal Hayat said...

owh..ni lah dia biskut semperit.. punya laa dok cari..

...zUlaIkHA... said...

to amin rox...

huhu..insyaAllah..tp ntok mane2 kueh yg bese di buat je la..yang laen x try ag..
hurmm..kalau bab kueh2 ni nk jd master boleh la..tapi kalau bab IT tu xbley lagi...(^_^)still u're my sifu!

to aku...

oitt..jahat giler hg!!!
dato' r tu dah tua la..ngn anak dia boleh la..(^_^)haha..kidding!
nway..pe yg gementarnyer baca ni?
ke hg yg tgh sejuk skrg ni?bilik pasang aircond eh?
banyak sangat nk wat nnt..t next week bile dtg umah,hg jgn2 malu2 ntok rase je eh..huhu..maklumlah raya belum lagi untuk dihabiskan kueh tu..(^_^)

to akmal hayat...
lorh..kueh semperit ni kueh tradisi kot..hg dok cari kat mana?kat kedah xdak ka?(^_^)

Akmal Hayat said...

eh tak..bukan..

ada skali tu, time forum perdana pasal kedatangan ramadan.. tiba2 bukak cerita pasal kuih raya.. mak dia buat kuih..macam2 jenis..lepas tu, anak dia mintak nak makan kuih semperik.. tapi mak dia tak bagi.. sebab nak simpan kuih tu untuk raya.. yg dia bagi pun yang hangit2.. sebab yang elok2 semua untuk tetamu.. (penceramah tu pun cakap: apa salahnya jamu yang the best untuk anak ngan suami.. ni tau nak bagi yang hangit jaa)

lepas tu, kena 2-3 hari, anak dia yg mintak kuih semperit yang dia tak bagi tu meninggal.. pastu si ibu ni menyesal..

"isk..tak sempat nak bagi anak aku merasa kuih semperit (nada sedih)"

pnceramah tu smbung lagi: haa..kn dah fobia ngan kuih semperit.. asal nampak kuih semperit ja, teringat kat anak..

p/s: tapi gaya dia cerita, suma yang datang tu tergelak kot! tak berhenti-henti gelak.. kalau boleh guling2 kat situ, aku rasa dah ramai yang gelak guling2.. haha


itulah kisah kuih semperit~

...zUlaIkHA... said...

to akmal hayat...

owh..gitu rupanya kisah kuih semperit..huhu(^_^)
tapi sedey la cite tu..

btw satu yg saya suka ttg kuih semperit ni..ia cair dalam mulut!!!

Ada said...

salam zulaikha...

Huhu...awalnye da buat kuih^_^
nak jugak!

hihi...ske part dakwah ngn family tu...

Do things to please mom and dad in order to please Allah=)luv u..

...zUlaIkHA... said...

to ada...

huhu..mang sengaja mama start awal buat kueh..so that nnt akhir2 ramadhan dpt maintain memperbanyakkan ibadah...(^_^)
alhamdulillah...

zinnirah said...

wahhh... kueh raye.. smpan elok2 nnt semut makan.. he3..

wndu nak bwt mcm tahun2 dulu tp memandangkan tuan badan d kmb n oven pun rosak, nmpk gayanya merasa kueh dr tuan punye blog jelah..

wndu pd kuih + tuan punye blog nie..
(^_^)

...zUlaIkHA... said...

to zinnirah...

huhu..dah name kueh tu sarang semut..sure semut hurung punyer!!!
hehe..(^_^)

jaoh sangat lah kalau nak merasa kueh ni...nak pos ke penang pun nnt tinggal habuk ja!!!(^_^)

windu kamu juge!!!

liyana said...

hehe. dh ade gmbr. :D tau tak azi (azi?!) aftr awk ckp psl kueh srg semut tu, a few minutes aftt tht (ok more thn a few mins laa) tetiba muncul imej kueh tu dlm kepale. penah makan...bli kt pekan rabu dlu2 tp tk sedap. tapi dlm gmbr tu nmpk sedap..hoho. semperit pn. tahniah2!

try la biskut arab pulak..yummy! sangat 'melt in d mouth sensation'

ainah mahani said...

AKAK...
kasi pos satu bekas datang KMB.. >P
akak.. biler la nak datang lepak KMB lamer2??? sob4 (T_T)

...zUlaIkHA... said...

to liyana...

agak la...since bila awak pggl saya azi ni???hehe...

biskut arab????sedap sangat...yummy!!!xpernah try lg wat tp pernah beli dulu..coz waktu tu kueh raya semua dh abis..hahah..(^_^)

to ainah mahani...

haha..adikku!!!
xtaw la..skrg ni tgh pening2 uruskan mcm2 dokumen dr mara tu..
nk demam dh ni..huhu..insyaAllah de rezki kita jumpe!!!(^_^)

tulip putih said...

aziani..........
aritu x dpt jmpe kan..


sobss..
nt buat jaulah k!
hihi..=)
insyaAllah

aritu ikot dorang p kmb.ngeee..
hihi. best lah!! :D
tarbiyyah y best, alhamdulillah.

btw, moge Allah permudahkan urusan enti.
bile fly?

btw, nmpak sedap kuih.
nak jugak rasa!!!!!!! :D

...zUlaIkHA... said...

to tulip putih...

aseef sangat..
de urusan lain..tu yg xpat trun..
insyaAllah fly pas raya..
korang plak???(^_^)