Friday, August 13

Diari RamadhanKu...(Part 3)

HARI KETIGA

ALHAMDULILLAH...dalam berpuasa pada hari ketiga ini,Allah memberikan aku kesempatan untuk berada pada banyak tempat untuk satu hari ni...selain berada di depan laptop:)
Nampak macam busy hari ni tapi sebenarnya tak layak pun nak claim kita busy coz Allah lebih lebih lagi busy..

"Semua yang ada di langit dan bumi selalu meminta kepadanya.Setiap waktu dia dalam kesibukan."-ar-Rahman,29-

DI KEBUN MINI MAMA...

Alhamdulillah...pada pagi ini aku dan Mama sama-sama membanting tulang membersihkan kebun mini milik Mama depan rumah yg luasnya sekangkang kera je pun...(^_^)
hurmm..nak bercerita mengenai kisah signifikan pada pagi tu..ditakdirkan Allah, jiran sebelah rumah aku yang baru kehilangan suaminya pun berada di luar jugak,sedang menyidai baju....
maka tercetuslah satu perbualan yang menarik antara aku,Mama dan Makcik...
sehinggalah muncul satu khabar yang tidak enak didengar...
Persepsi terkini masyarakat setempat..."Ah,kalau tak solat pun senang je mati!"

Astaghfirullah...adakah begitu sekali pandangan umat akhir zaman yang memandang enteng soal agama terutama ibadah yang merupakan perintah daripada Allah?
Benarlah kata-kata seorang murabbiku, masyarakat kini meletakkan Islam hanya pada perkara yang berkaitan ibadah bukannya menjadikan Islam itu cara hidup mereka.
Di manakah bukti laungan "ISLAM IS THE WAY OF LIFE"?
Adakah selama ini kita solat hanya semata-mata untuk mati dengan mudah dan senang?

Astaghfirullah..astaghfirullah...astaghfirullah...

Merenung kembali ke dalam diri..mungkin aku juga selalu melakukan sesuatu ibadah untuk melepaskan diri daripada seksaanNya atau pabila merasakan ibadah itu perlu sahaja...dan bukan untuk mendapat redhaNya(-_-)

DI KLINIK DR. RAHIMAH...

Alhamdulillah...sekali lagi Allah memberikan aku satu pengalaman yang berharga. Berbual-bual dengan Dr. Rahimah,seorang doktor wanita yang berfikrah, memberikan aku satu pandangan baru yang dilihat daripada sudut dimensi berbeza mengenai profesion yang bakal aku ceburi. Benarlah seorang DR. itu bukan sahaja seorang doktor tetapi seorang Daie Rabbaniyah...
Teringat kisah yang diceritakannya...kisah ni berlaku waktu dia dalam government service..dia baru sahaja beberapa hari melakukan pembedahan ke atas seorang mayat yang berbangsa India..kemudian ketika dihidangkan lauk daging masak kicap untuk satu makan tengahari, dia tak dapat nak makan coz lauk tu membuatkan dia terkenang mayat yang dibedahnya itu...huhu..tu yang dia nasihatkan,"KUATKAN DALAMAN!".

DI MELAKA SENTRAL...

Tengahari tu,adik telefon..minta ambil dia di stesen bas,baru pulang dari asrama.. Dalam keadaan tergesa bersiap coz dia dah tunggu kat sana.So, bila sampai je..tak nampak pun dia.Ok..tak pe..masih boleh bersabar..berabad lama juga la tunggu kat situ dah bley jadi statue agaknya,nak tinggalkan kereta pergi cari dia xboleh plak coz nnt kena saman...Tiba-tiba seorang remaja perempuan datang menghampiri...
"Akak ni..akak kepada Aziani kan?...aku mengangguk..
"Aziani ada kat dalam,tengah shopping!"
"Tengah shopping!!!"..lorh..tadi dia jugak yang beria suruh aku datang sepantas kilat..
Fuh..naseb bek puasa..xjadik nak marah...owh,kalau tak puasa boleh marah la eh?camtu ke?
Huhu..xboley2..time ni la nk praktis apa yang pernah aku sampaikan...(^_^)

DI TEMPAT KERJA KAKAKKU...


Wah...gawat ni!!!Daripada pagi tadi kakakku tak habis2 memperkatakan tentang orang yang disuspek meragut handsetnya beberapa minggu lepas...sewaktu aku menjemput dia di tempat kerjanya ketika break time..sebaik-baik sahaja dia memasuki kereta,terus dia memberitahuku tentang apa yang telah dilihatnya hari ini.
"Angah,Along rasa Along dah dapat orang yang curi tu!Dia pusing2 dengan motor dia kat sini tadi",kakakku mengadu...
"Owh..maknanya Along dalam bahaya ni!"..mengenangkan kakakku tidak pernah mempelajari mana-mana seni mempertahanankan diri...terutama bila kes jenayah di kawasan aku ni meningkat...baru-baru ni sahaja keluar berita seorang budak yang nak pergi ke sekolah hampir diculik di hadapan rumahnya sendiri...

Hurmmm..ingat tak kisah puteri Rasulullah dengan semalu?Rasulullah kata wanita tu ibarat semalu..antara ciri pohon semalu yang patut ada pada seseorang wanita ialah 'berduri' supaya wanita itu selamat!InsyaAllah..(^_^)
So penting jugak untuk kita ada ilmu mempertahankan diri...disamping Allah yang sentiasa menjadi pelindung kita!


10 comments:

Akmal Hayat said...

apa lagi, SUMOlah.. hahaa..

"mukmin yang kuat lebih disukai Allah berbanding mukmin yang lemah"

Akmal Hayat said...

following

Amin Rox said...

Wah, rajin yer di kebun mini. bagus2, boleh jadi 'Small'. Ada potensi yg luas. hehe

...zUlaIkHA... said...

to akmal hayat...

err..sumo?hg je la masuk!!!(^_^)
hehe...

hurmm..luas definisi kuat di situ...

~insyaAllah will follow ur KEMBARA RAMADHAN jugak~(^_^)

to amin rox...

huhu..kebun bunga mini tu dh settle dh..
skrg ni tgh tunggu ntok mengecat plak..hurmm..rasanyer bley trun byk kat situ..(^_^)
wah..small2!like it...

AKU said...

bape manyak aziani daa..ko tu pun aziani gak..hurm,,manyak nye tempat ko berjalan dlm satu ari..ko bukan ade ilmu karate ke same ngan nadzirah??wat2 lupe plak..adeiyh
xpe2,,kat mlake esok,, aft abes sume2 aku bley ajar..nak??heh

AKU said...

btw,,ko salah eja name AKU daa kat ur blog nii..adeiyh..namaku cahayapermata bukan cahaya permata.. (aku rase maksud name aku gitu..heh)

...zUlaIkHA... said...

to AKU..

sori ma...xde space je..

mintak ampun ya..

bakal direpair..(^_^)

...zUlaIkHA... said...

to AKU...

Ada 4 Aziani dalam umah ni...hehe(^_^)

kami yang de karate la..nadzirah taekwondo..

kakak kami yg tak de pape..(^_^)
dah la comey je orangnyer...

Asyraf Rahim said...

sememangye doktor bkn sekadar doktor tp juga seorang daie. bak kata sorang ustaz kt sni, "entum doktor-doktor ni ada banyak peluang untuk berdakwah kpd masyarakat. barangkali peluang tu lebih banyak dari yg kami golongan ustaz ustazah ni dapat..."

kt sni pun kne pndai pertahankan diri jgk terutamanga yg akhawat ni. byk kes yg dh berlaku tp dlm bulan ramadhan ni harapnye xde

ape lg. mse ni la nk praktis ape yg mr ch'ng ajar dlu...haha

...zUlaIkHA... said...

to asyraf rahim...

betol3...coz dr. ni, orang yg datang pada dia bukan dia yang keluar carik orang...

huhu....rindu Mr Ch'ng,our dedicated Karate Master!(^_^)