Wednesday, August 26

Gadis Kecil Itu....

Petang 5 Ramadhan 1430H....hujan turun dengan sangat lebat...kilat sabung-menyabung....panahan petir diselang-seli dengan dentuman guruh...langit mempamerkan kegelapan...terlihat kegusaran bercampur ketakutan pada riak wajah Dik Ya...

Seusai mengimami solat Asar pada petang itu,aku berpaling pada makmumku itu...wajahnya masih lagi seperti tadi...takut dan risau akan sesuatu...
Kemudian terdengarlah pertanyaan dari mulut comel itu...

"Kak Ngah...kak Ngah pernah merasa detik kematian?"

Tergamam aku seketika...pernahkah aku merasai detik kematian???

Astaghfirullah...si gadis kecil itu mengingatkan aku tentang kematian...

"Tak lagi...tak tau la kak Ngah bile masanya...
kalau kak Ngah dah merasa saat tu..maknanya yang sedang berdiri depan Dik Ya sekarang ni adalah HANTU!!!",
sengaja aku membuat aksi ber'hantu' padanya..mengharapkan si kecil itu kembali ceria...

namun harapanku hanya tinggal harapan pabila dia meneruskan percakapannya...

"Dik Ya takut mati..Dik Ya banyak buat dosa..kat Allah..kat mama..kat Ayah..kat kak Long..kak Ida..kak Ngah...sembahyang Dik Ya pun tak khusyuk."
Mukanya sedih...

Hatiku tersentak....
Subhanallah...hambaMu yang baru menginjak usia 10 tahun ini sudah memikirkan saat kematiaannya...

"Dik Ya takut kak Ngah...",ulangnya dengan nada sayu.

Aku terus memeluknya erat dengan rasa terharu yang amat sangat...

"Dik Ya...semua orang akan mati..mama akan mati..ayah akan mati...kak Ngah pun akan mati...semua makhluk akan mati..tak de yang terkecuali...hanya Allah sahaja yang akan hidup selama-lamanya...kita tak pernah tahu bila kita akan mati,tu lah sebab kita kena bersedia"

"Kalau kita ada buat jahat ngan orang lain kita mintak maaf la...dengan Allah pun kita kena mintak ampun..." sambungku lagi.
Dia diam sejenak...berfikir barangkali.

"Tapi Dik Ya selalu mengumpat kawan Dik Ya ni..dia jahat sangat...nanti dia masuk neraka ke kak Ngah?
tak boleh ke dia masuk syurga?"

"Ha...kalau cam tu,Dik Ya kena mintak maaf kat kawan tu...Allah tu Maha Pengampun dan Penyayang...mohonlah dari Allah.."

Terus dia memotong kata-kataku..."Ha..nanti Dik Ya ley la jumpe dia,mintak maaf..Dik Ya nak cakap la ngan dia jugak..suruh dia solat dan doa kat Allah..mintak ampun..",
wajah adik bongsuku itu kembali cerah.

Sejurus selepas tu....

"Kak Ngah..
lesbian tu ape?",soalnya dengan wajah ingin tahu...

"Ha?"..sekali lagi aku terpana..."Haish..ni soklan high level ni...",gumamku dalam hati..."Mane Dik Ya dengar perkataan ni?",soalan dibalas pula dengan soalan...
"Kawan Dik Ya yang cakap...LESBIAN TU YANG ORANG BERGUSTI-GUSTI tu kan?
cam WWF tu...kan kak Ngah?"

"Ha..tak betul la tu...Allah tak suka lesbian tu tau..
lesbian bukan yang gusti2 tu..lesbian tu hubungan antara perempuan dengan perempuan yang lebih daripada kawan...kalau lelaki dengan lelaki plak dipanggil gay..paham?"..
Dia mengangguk laju...
seolah-olah tidak sabar untuk beralih ke isu signifikan yang lain pula...

Kemudian..tibalah saat soklan yang paling best sekali diajukan kepada diri ini...

"Kak Ngah..betul ke kalau kahwin 'boleh wat ape-ape je' ?mama yang cakap macam tu..."
senyuman penuh 'bermakna' dilemparkannya..menampakkan sebahagian barisan gigi hadapannya yang baru nak tumbuh(regrow)...

"Betul la tu...",aku menjawab seolah-olah tidak mengerti akan penekanannya terhadap 'boleh wat ape-ape je' tu...

"Eeeeeeeee..geli la!",dia memandangku dengan wajah gelinya itu...

"Ha!!!!Awat nak geli pulak????"...aku keliru!

"Ye la..nanti laki tu pegang-pegang kita,tengok rambut kita,cium kita..ish,geli la!semua orang yang kahwin mang kena wat cam tu ke kak Ngah?"

Astaghfirullah...aku tak dapat nak tahan diriku dari ketawa...pecah perut aku dibuatnya...pemikiran yang sudah jauh ke hadapan ni...

"Mang la bile dah kahwin,laki n perempuan ley wat ape-ape je...ape-ape saja diorang nak wat,wat la coz memang dah halal hubungan tu...tu la sebab Allah galakkan kita kahwin kalau tak dapat nak tahan diri daripada zina....bila dah kahwin tu tak de nak GELI-GELI dah..."

Kulihat dia tersenyum puas...
Mungkin segala persoalan yang membelenggu diri si tembamku ini dah terjawab agaknya...

"Anymore question,my dear?"tanyaku....

Dia menggeleng...

"Bagus!",aku mengkhatamkan Q&A session kami dengan sebuah cubitan di pipi tembamnya..
'Rutin harian'ku di rumah...

Si kecil itu pergi meninggalkan bilikku dengan langkah senang dan gembira...

Kematian yang menakutkannya.....

Lesbian gusti-gustinya......

Perkahwinan yang menggelikannya....

Mungkin segalanya sudah menjadi jelas bagi diri itu...

Diri seorang Da'ie pada masa akan datang...Insya-Allah

itulah harapanku padanya...

bak kata Najihah..dia akan menjadi lebih hebat daripada aku sebagai Da'ie...



DIK YA KU YANG TEMBAM!!!

tercabarkah aku?
adela sket...

namun itulah yang sebenarnya aku harapkan pada mad'u cilikku itu...

18 comments:

fieqa said...

wah!..nice post la!..

moge dpt buat mnde y sama jugak!..
insyaAllah...
moge dik ya dpt jd 'penggerak' juge!
insyaAllah..=)

Amin Rox said...

Wah, byk betul persoalanay yek.. bagus2, at least penejelasan harus diberikan. Usia sebegitu senang dididik, senang ditarbiyah. :)

Aisyah Ismail =) said...

wah.. comelnyer adik =)

jaga adik lek lok eh aziani.. tarbiyah dye dr kecil n biar dye lebih mantap dari kita semua.. =)

~AiSyA HuMaiRa~ said...

hebatnya Allah tatkala Dia mentarbiyah kita dgn craNya yg halus.... semoga trus berjuang ya ukhti....

al-ikhsan said...

salam kak azy =)

nampaknya, pemikiran kita sama yep;

bilamana kita nampak orang lain, kita nakkan diaorang rasa kebahagiaan islam itu dan kita nakkan dia jadi sebahagian daripada umat islam yang bekerja untuk agamaNya.

neway, kerja kita masih panjang lagi. mengharapkan usaha berterusan agar mereka (termasuk kita) terus kekal dalam ketaatan kepadaNya.

=)

p/s mad'u banyak ragamnya. kena pandai sesuaikan diri. kalau ku dapat yang macam ni, tatau la macam mana nak handle. mungkinkah ku tersipu-sipu malu sahaja?hohoho

;p

...zUlaIkHA... said...

To fieqa...

InsyaAllah...dia akan join kite gak satu hari nanti untuk bergerak bersama-sama...(^_^)

...zUlaIkHA... said...

To Amin Rox...

Agak banyak ar...gementar gak diri ni ketika nak diajukan soklan2 tu coz kebanyakannye high level...

huhuh(^_^)

...zUlaIkHA... said...

To Aisyah Ismail....

InsyaAllah kak..moga dia dapat jadi harimau yang lebih gagah daripada kita semua...kalau kita leopard biarlah dia jadi cheetah!

hik3!(^_^)

...zUlaIkHA... said...

to ~AiSyA HuMaiRa~...

InsyaAllah semoga kita terus thabat berjuang untuk agamaNya...

doakan semoga kelak dia akan berada dalam jemaah kita juga...(^_^)

...zUlaIkHA... said...

To al-ikhsan...

Alhamdulillah dia tanya soklan2 cam tu...

kalau keluar soklan2 yang bersifat pelik,tak ke mati kutu diri ni nak menjawabnya...huhuh(^_^)

Nway...mang da'wah kita pada mad'u perlu sentiasa di follow-up n konsisten...(^_^)

nadhirah said...

salam.ni ira ke?
lame nye xkontek ngn ko~
hee.
add la ak kat ym.
rindu la kat ko~
comey adik ko.=)

alaq ashiqin said...

salam...
ok here's my comment...
dik ya...lembut hatinya...
mudah dibentuk...
yang penting jgn minggle dgn wrong friends...
kene update ngan die slaluu...coz she loves attention...
bguslah...
n ana rase memang die akan jadi lebih terrer dr awak...sebab die pandai membebel...hahaha...
gurau jer...
setiap daie ader keistimewaan masing2..and kite saling melengkapi kelemahan masing2...
moga adik2 kite dapat jadi daie yang lebih baik dari kite...
and, kite pown mesti sentiase cube jd daie yang hebat gak!!
chaiyok!!

...zUlaIkHA... said...

to nadhirah....

nady!!!!!!

miss u so much!!!

camner orang2 mesir?(^_^)

...zUlaIkHA... said...

To alaq ashiqin...

thankz for da constructive comment...

mang dia suka membebel pown...

tak pe..daie perlu sentiasa muhasabah diri dan memperbaiki kekurangan yang ada pada diri..(^_^)

ayuh ke arah itu...

en_me said...

tembammnyerrr.. ehehe, salamm

...zUlaIkHA... said...

to en_me....

ikut kakak dia la...(^_^)

tp cian dia coz pipinya selalu menjadi tempat persinggahan cubitan diri ini...

nak wat camne sape soh dye tembam...huhuh

muhamad nazri said...

erm~
budak kecik yang high level

...zUlaIkHA... said...

To muhamad nazri...

budak kecik sekarang ni mang dah advance drpd budak besar kini..(^_^)