Thursday, September 17

ANGAH TAK NAK RAYE!!!

"Angah...jage biskut ni taw klu terlebih bakar angah yg kena makan!"
(suara mama memberi arahan)

"Angah...depan rumah tak abis cat lagi,esok boleh la sambung!"
(suara ayah pula menyambung)

"Angah...sebelum pasang langsir,make sure seterika dulu taw jangan bagi komot!"
(suara kak long pula kedengaran)

"Angah...jangan lupa sediakan duet raya ntok Dik Ya taw.Dik Ya pose penuh tahun ni!" (suara si kecik yg sentiasa mengingatkan)

Adei...

X NAK RAYA!!!!

Mentang-mentanglah hanya diri ini je yang tinggal kat umah sekarang ni..habis dibuli...huhuh...awat la skola bese x cuti same ngn kolej kami cuti..at least berat sama dipikul,ringan sama dijinjing ngan adik beradik yg lain...

RAYA...camnelah kami nk hilangkan mode raya ni klu sentiasa dikelilingi ngan raya stuff ni...hai kakakku,tahulah hang dah nak bertunang,tapi xyah la sampai nak mengecat satu rumah...diri ni pown for sure terkena tempiasnyer that is kne tolong cat sekali...banyaknyer kerja sampingan datang bila raya menjelma...dan banyak la juga duit yg 'terkeluar' untuk perayaan ni...

hua3....ANGAH X NAK RAYE!!!!

tapi sebenarnyer jauh di sudut hatiku,aku tak nak raya coz aku tak nak Ramadhan meninggalkan diriku..rasenyer sangat sekejap aku dapat bersama dengan bulan yg penuh berkat ini...

Bulan yg dijadikan sebagai madrasah tarbiyah bg seluruh muslimin...memang benar,setiap apa jua kejadian yg berlaku dalam rentetan hidupku sepanjang Ramadhan ini benar2 merupakan tarbiyah dari Allah buat hambaNya ini...dalam bulan ni,syaitan dibelenggu dengan kata lain syaitan sengsara kerana umat Islam terpaksa menahan kebanyakan daripada nafsu mereka sepanjang bulan ini...

aku akan sentiasa merindui bulan ini...bulan panas yg didalamnya terdapat satu malam yg lebih baik dr seribu bulan...malam al-qadr...

Ramadhan masih belum tamat...jangan berhenti mengejar lailatulqadr itu...(^_^)

hargailah setiap detik yg tinggal buat kita dalam bulan ini dengan beribadah kepada Allah...



p/s : Sebelum sempat aku menamatkan post ini,kedengaran suara mama..."Angah...dah tido belum?esok awak tu nak drive pagi-pagi ke alor gajah amek baju raya yang kita tempah dulu...dh tu,g tido!"

huhu....ANGAH TETAP TAK NAK RAYA!!!

25 comments:

fieqa said...

hahaha..angah2...

comei2 post nie..
hik3.
sabor2 la eh kene buat keje tue..


btol3..terasa cepat je..iskh3..
jom sama2 kita kejar sisabaki ramadhan y masih ada!
fastabiqul khairat!
insyaALLAH.



btw, klo rajen p la blog..post br..
cam x lagu tu?..hehe..=p

Rabiatul Adawiah A. Basir said...

salam sayang
amboi2...semptal lg layan perasaan pagi2 tuh...
1.25 pg..heheh

xpela,ap salahnye tlong family...tu kan satu dakwah secara halus gak kan...

p/s:samela nasib kita...isk3(^_^)
sayang kamu!

Amin Rox said...

Hehe, Haiish jgn x raya lak! Aidilfitri satu-satunya hadiah yg Allah beri kat kita..

Agar kita kembali kepada fitrah setelah ditarbiyah sebulan.

Cuma org Malaysia ni satu jer yg kurangyer, malam2 terakhir org sibuk cari lailatulqadr, kdg2 kita duk bersiap raya.. hehe...

Raya2 gak, homework pun kena settle.. :P

friendsterlogin said...

assalamualikum..
kepada Zulaikha...

waa hahah dasyatnya persiapan raya..
raye sakan ek taun nih?
urm xtaw plak zulaikha nie sgt rajen kat rmah...hahah unexpected gak la..
nway sabar jew la and be hepi..
ana taw yg anti sgt hepi..
sbb nmpk sgt smgt nak raya tue..
exercise sket hehe ,)

urm ye mmg ramadhan nie dah nak ke penghujung...lpas nie lepas isyak mst rase kekosngan...hahah nway ikhlaskan lah diri buat persiapan raya tue...buat kerana Allahu Rabbana..
Kan dapat pahala jgak.. ,)
Tarbiyah itu bkan dalam ramadhan sahaja..tapi berkekalan hingga akhr hayat insyaAllah...

Apa pun ana nak mengucapkan ; salam ibadah di penghujung ramadhan...
Salam kemaafan buat semua..terutama zulaikha sbb blog nie dy yang punya... ,)
salam aidlifitri buat semua yg mengenali atau tidak diri ana ini...
maaf zahir dan batin...
SELAMAT HARI RAYA~
(n_p)

humbleServant said...

aloh sian ker Angah
hehe

samalah kita
ta[pi demi keluarga tercinta
kita hadam jerlah

selamat ari raya",

...zUlaIkHA... said...

ye betul tu..time oliday ni je la dapat berkhidmat pada famili...(^_^)

selamat hari raya maaf zahir batin..

...zUlaIkHA... said...

to fieqa..

insyaAllah sat g p visit sne na...

selamat ari raye maaf zahir batin...(^_^)

hayya billailatulqadr...

Allah masih sayangkan kita kerna telah mempertemukan kita dengan Ramadhan kali ini...

...zUlaIkHA... said...

to Rabiatul Adawiyah A. Basir...

berkhidmat untuk agama,bangsa, negara dan juga keluarga...(^_^)

pape pown niat mesti ikhlas wat kerja tu coz nanti sia2 je segala penat lelah wat keje tu...insyaAllah..

nak wat camne kan?
kmb je yg cuti 2 mggu ntok raye ni...huhu

...zUlaIkHA... said...

to Amin Rox....

tol tu...hari raya tu merupakan hari untuk kita kembali pada fitrah kita sebagai manusia...

mang teachers kita x pernah lupe ntok m'berikan 'kueh raye' aka assignmentsss ntok kite wat during dat festival...act. bnde tu sebagai tanda ingatan mereka ntok kita!(^_^)

tapi nanti bile beraya jangan la pule bawak keje tu skali yea sambil menziarah rumah sedare...

...zUlaIkHA... said...

to friendsterlogin...

sakan x sakan sangat ar raye taon ni...

insyaAllah tarbiyah Allah ntok kita sepanjang mase cuma ia lebih terasa dalam bulan ni,bulan yg mane Allah mewajibkan berpuasa ntok kita...puasa yg memaksa kita menahan diri daripada lapar dan dahaga serta perkara2 yg membatalkan puasa tu...

mang lepas ni terasa la bile lepas isya' no more tarawikh...

unexpected yea???

apayangmampu said...

uih..byknye keje
buat jgn xbuat
"jgn lpe smpn duet raya utk kami"
suara kwn2 pula kedengaran

...zUlaIkHA... said...

haih...nak duet raye?

bukan patutnyer... "jangan lupe simpan duet raya ntok anak2 kami!"
(suara kawan2 pula kedengaran)

hehe..duet raye ntok kanak2 la..bukannyer bakal bapa kepada kanak2...(^_^)

Akmal Hayat said...

x kesah laa nk raya ke x..

samat ari raya gak!!

haha..

maaf zahir batin..
kalo ad terkasar bahasa..
terguris hati..
terasa kat mane2..

sepuluh jari disusun..

(haha..mnx maap mcm esok nk rye jek)

...zUlaIkHA... said...

to akmal hayat...

agak ar...

selamat hari raya maaf zahir batin...

segala salah silap yang nyata atau tersembunyi harap dimaafi yea....(^_^)

nadzirah baharuddin said...

salam rumate...

cianmu rumate byk keja ek?
ingat wat kuih raya ja tp kena cat rumah la mcm2...

x pa2...peluang keemasan mengumpul byk pahala tuh tp dgn syarat ikhlas wat keja..hihik

nnti depa cuti depa tlg la mu wat keja...kesian kt angah depa nih...

nnti bwk balik kuih sedap2 tw!yg hangit x mau...if mu bw balik nadz offer utk suapkn kt mu k!

[hihik...syg rumate!slamat hr raya!maaf zahir batin...wat kuih elok2...raya jgn x raya...nnti fly x merasa raya kt malaysia...melepas krg!]

...zUlaIkHA... said...

to nadzirah baharuddin...

rumate....huhuh..tu la kmb terawal cuti ni..

insyaAllah Allah mengikhlaskan hati dan diri ini wat keje2 tu...

memilih gak eh rumateku ni..dah org bawak kueh tu makan je la even hangit pown..he3..xde la..insyaAllah bawak yg sedap2 nyer...

btw..slamat ari rayer maaf zahir dan batin yea rumate..sayang kamu juga!(^_-)

~AiSyA HuMaiRa~ said...

salam akhir ramadhan,
to angah, xpe2, Allah nk ajar multitasking tuh~ hehe.... selamat hari raya usrahmate tersyg, semoga terus diberkatiNya.. ana mohon maaf atas semua kesalahan, ketidaksengajaan, kekasaran, kekhilafan dan semua la... semoga kita terus menyayangi dan membetulkan each other!! sayang kamooooo......

...zUlaIkHA... said...

to aisya humaira...

insyaALLAH...

ana mohon maaf juga atas segala kekhilafan yg secara zahir atau batin...mohon dihalalkan segala ilmu dan juga makanan sepanjang persahabatan kita ini...(^_^)

Yard said...

salamat ari raye
maaf zahir batin
zahir dan batin same2 banyak
ampun2 kan la eh
hu2
andai terlepas ckp(like I always do)
andai tercakar hati( x pnh lg kowt)
dll
0-0 la ye..

"angah..notis taska x bwat lg...."

ah3

fieqa said...

salam aidilfitri buat cik zulaikha!

selmat hari raya ye!
minta maap atas salah silap selama ni kayh!
salam ukhuwah fillah,
moge ia berkekalan hingga akhirnya..

mkn kuih raya jgn lupe sy!..hihi.;)


btw, dedicated hari raya post in my blog..
jgn lupe baca yer!..:)

...zUlaIkHA... said...

to yard...

ANGAH TAK NAK WAT NOTIS TASKA LAGI!!!
huhuh..klu mr. pres dengar ni,mahu nahas nanti dikerjakannnyer...huhuh

btw...selamat ari raye maaf zahir dan batin buat yard dan isteri...

jangan gaduh2 balik kg ek!(^_^)

...zUlaIkHA... said...

to fieqa...

salam syawal...

baiklah..insyaAllah saya makan kueh raye t xlupekan awak coz bile sye tgk kueh raye tu saye akan bayangkan awak..he3(^_^)

insyaAllah t sye visit yea...

Yard said...

zzz..
kne wat press confrence mcm nie
bhye kalau brite nie tersebar
ha3

Atikah Nur Dzulkhefli said...

angah........nak dwit raye smpi kmb nnt...angah........nak kueh raye yg angah wat,xnak yg hangus...angah,nak tukar topik tok!!!porno sgt..hahaha

...zUlaIkHA... said...

to Atikah Nur Dzulkhefli..

ntok duet raye tu tengok ar dulu yea..

ntok kueh raye n tok topik tu..CONFIRM!InsyaAllah kita tukar!huhu..