Sunday, September 13

Akibat Tidak Bersalam Dengan Mat Salleh...

Last Thursday...during my mentor-mentee session,we got the result for our mock interview which was held two weeks before.My mentor read each of her mentees' description in front of class before distributing it to us.

Of course..I was quite nervous at that time as this marks will be taken into a consideration for our placement...

I had butterflies in my stomach...

ops!not anymore...I had elephants in my stomach!!!

Teacher Mazlina stepped towards my table and handed in the result....

Surprisingly.....I GOT B- for that mock interview...

but that was not the case of getting me in a great surprise...

there was something...beside the space of 'B-' on the result sheet...

there was a statement which stated...."B+ IF HANDSHAKING IS NOT AN ISSUE!"

Wow...this is the effect of not shaking hands with the white man!

Is it a good @ bad effect?

Please determine it based on ur faith...

I was totally down on that day....

Do you know why?

Did I regret...why can't I just shake hand with that English men before?

then of course I'll get the B+ right?



huh...

I was extremely sad + upset + disappointed + dismal + in grief + gloomy etc

b'coz Islam hasn't achieved its Ustaziyatul Alam yet...

Where are Muslims today?

Or should I call people who hold the title of 'Muslim'?

Come on guys!!!

Wake up from ur world of fantasy!!!

We live for die...

Our eternal life is the life of hereafter...

We're not going to live in this fake world forever...it's just temporary...

Allah borrowed us this life for a test...

People,
We need to be Muslims who uphold Islam wherever and whenever we go...

no matter in what situation let Islam be the first...

Don't let ourselves portray the bad image which will then make people think and have bad perception on Islam....

LET US BE A TRUE MUSLIM!!!

ISLAM WILL BE ON TOP SOON....

JUST WAIT FOR THE COME BACK OF SOLDIERS OF ALLAH!




The words of Allah in Surah al-Hajj,verse 78 :

"And strive hard in Allah's Cause as you ought to strive.He has chosen you(to convey His Message of Islamic Monotheism to mankind by inviting them to His religion,Islam) and has not laid upon you in religion any hardship,it is the religion of you father Abraham (Islamic Monotheism).It is He (Allah) Who has named you MUSLIMS BOTH BEFORE AND IN THIS,that the Messenger of Allah(MUHAMMAD)may be a witness over you and you be witnesses over mankind!So perform as-solat,give zakat and hold fast to Allah. He is your MAULA and what an EXCELLENT HELPER!"

SubhanAllah....

31 comments:

Aisyah Ismail =) said...

salam'alayk

perancangan Allah itu yang terbaek adikku... sabarkanlah..

teruskan usaha.. score result ib gempak2 k insyaAllah..

have faith!~ inallah ma'ana

barakallahufik

aeiou said...

tape tabahkan ati

al-ikhsan said...

=)

i think you know it all too well where do i stand in this issue, aite?;)

"sekadar salam orang puteh bukannya dapat apa2 berkat pon.."

:P

khAzInAtUL AsrAr said...

salam ziarah..

Cantik layout..

Nantilah kita sama-sama fikirkan solutionnya..

I got several, nanti kita perdebatkan..

NaMa SaYa ErNi!!! said...

urm, nape masa masuk tu x cakap dulu kat org tu awk x leh shake hand..tell them first and you'll be surprised that most of them are so understanding. kalau senyap je mana dorang nak tahu.

Akmal Hayat said...

ada satu talk hari tuh..

pasal persediaan dan cara menjawab soalan2 interview by org MAS..

ada gak persoalan2 gini..psl handshaking and bukak tudung or being offense by interviewer..

dy ckp, kalau interviewer sua tangan, juz tunduk hormat n x cakap pape utk mnghormati interviwer kalau xnk salam..

dunia skrg..memerlukan seseorang seperti Abu Bakar as-Siddiq.. anak muda seperti Salahudin al-Ayubi..

kita sekarang dalam perjalanan menuju ke arah itu..

dan moholah pertolongan dengan sabar dan solat..

semoga kita antara golongan yang memberi sokongan dan berkorban untuk jalan itu..

la takhaf wa la tahzan..

Yard said...

eh
org mcm 2 pon ada
xpe2
dunia nie ALLAH yg pegang
kalau x salam pon..tp kalau ALLAH bg placement gak.. dpt..kan2

"apabila umat islam mengaggung2kan dunia, kehebatan islam akan tercabut, apabila manusia meninggalkan amar bil-ma'ruf dan nahi anil mungkar, keberkatan wahyu akan diangkat...."(mafhum dari petikan hadis.. lpe la spe perawi)

Amin Rox said...

Zulaikha,Bersabar,itu realiti dunia sekarang, Mungkin satu hari nnti tatkala ustaziatul alam tercapai, semua bkal sedar akan kesilapan paradigma rejim barat.


Usah risau, selagi iman di hati, Allah sentiasa bersama.

Then, dalam situasi darurat, andaikata benar-benar terdesak, yg tiada pilihan, ana nasihatkan mungkin kita terpaksa beralah.

Perjuagan kita masih jauh, ana kagum dengan enti. Teruskan perjuangan!

...zUlaIkHA... said...

to Aisyah Ismail...

I luv u more la sis!!!

u always support me...(^_^)

bile dh fly t jgn lupakan kami yea...

...zUlaIkHA... said...

to aeiou...

InsyaAllah demi Islam...

saye teringat sebuah hadis yang berkaitan:

Jika kamu ingin memenuhi kesukaan manusia dengan membelakangi kemurkaan Allah nescaya murka Allah akan menantimu,tetapi jika kamu membelakangi kesukaan manusia demi mengelak murka Allah nescaya Allah sentiasa bersamamu dan menjadi penolong buatmu....

InsyaAllah...(^_^)

apayangmampu said...

ada smebody bercerita kpd ana
masa die d australia
ad pbncgn psl satu isu
isu ketuhnn(mcm tok gk r)
isu i2 cbe meyama tarafkn
Allah dgn tuhn2 laen
mmg i2 shj topikny
so kalo nk lulus
kne bg point yg mnyokong

tp die ni xnk bt cm2
so die bg point yg mmg menyatakn keesaan Allah
so die fail r discussion 2
ana tny blk kalo die nyesal ke bt cm2
coz da hilg mrkh
die jwb x
coz kite kne yakin
yg mmberi rezeki
yg mmberi ksngn
yg mmberi dunia
adlh Allah

bt pe die nk brgntung kpd mat saleh 2 utk dptkn dunia
sdgkn die tau Allah sntiasa d blakgnya
1 force yg lbeh kuat dari mat saleh 2

ksimpulnnya
keep our faith
pcaya je dgn tuhan(zubair slalu ckp cmni dgn ana)

allahualam

...zUlaIkHA... said...

to al-ikhsan...

de berkat kowt...berkat dapat B+...


huhuhu...sinisme digunakan di situ...

...zUlaIkHA... said...

to khazinatul asrar...

yup..boleh di isukan dalam musyawarah kita nnti...(^_^)

so that everybody will get prepared for this thing in future..

...zUlaIkHA... said...

TO NAMA SAYA ERNI n AKMAL HAYAT....

Some of us did that but still the comment is just the same..

We did explained to them and they just couldn't accept why only a few of muslim girls do that (rejecting their handshake) while the rest were ok shake hands wif them...

their reason is..t patient kt overseas akn rse dr. yg xtrime handshake is unfriendly n akan jejaskan reputasi medical school tu..

mang kmi dh explain pown..in Islam for medical purposes,it is allowed to touch others who are not our relatives...

well act. i did have the same thought as u,yg dyorang akan dapat trime bnde tu but then unexpectedly they couldn't accept our reason although we rejected it nicely n politely...

...zUlaIkHA... said...

to yard...

yeah..that's true..Allah yg tentukan bnde tu...walau interviewer tu nak bg yg lebih teruk dr tu pown but once Allah tentukan yg hambaNya tu akan dapat placement tu..dye akan dapat gak..tak ada siapa yang mampu mengubah kehendakNya...(^_^)

mang de je hadis tu...

...zUlaIkHA... said...

to Amin Rox...

tol tu..tatkala Islam menjadi petunjuk untuk seluruh alam,bru mereka2 yg lain akan realise betapa hebatnya Islam dr rejim barat tu sebenarnye...

marilah kita sama berjuang untuk Islam...Islam tak pernah memerlukan kita tetapi kitalah yang memerlukan Islam.

Hayya biljihad!!!(^_^)

...zUlaIkHA... said...

to apayangmampu...

setuju...semua rezeki tu datang dari Allah,kalau Allah nak jugak bagi pe yang omputih tu ley wat kan...

tol la cakap zubair tu...

PERCAYA JE DENGAN TUHAN...(^_^)

just wanna to leave a cmmnt~~ (if u don't mind) said...

don't worry..
this prob does not happen to u only..
it same goes to my pren~
u do d'rite way based on ur prncipe n faith..
but, there is smbdy taht asked me why i'm shakg my hands?
do i not hv belief n faith?
but i said that my ustaz n smbdy had told me that this issue is not big as we can shake hand in certain condition 1)education, 2)emergency(darurat) n 3)~~luper plk, so in this case is num 1..
and even with our teacher we can shake hand as long as both do not hv any feeling...
(but if cgu tu muda xpyh la)
so it's up to u to hold in wht way...
salam eid fitri~~~~

ﺧﻳﺮﺍﻟﻌﺎﻣﻟﻳﻦ said...

Salam, ist time readg dis blog.. and i think this is not a big deal since... before that, i just want to say that you shouldn't blame the mat salleh 4 commenting things like that...we learn TOK right..let us 1st look from the mat salleh's point of view.. to them, shaking hand is a sign of respect and 4 rejectg them is a kind of disrespect to them...it is just simple, in Islam, we are taught to respect to each other even with people of other religion. While for them shaking hand is a sign of respect, we have to do it, but in our own way..
Do not think about it in a narrow way... erm, of course shaking hands with non-muhrim is strictly prohibited in Islam, but should we have other way, why dont we try it...dont blame the mat salleh 4 telling us that we r not respecting their custom, but in turn blame ourself 4 not finding the root base of the problem..remember the technique of da'wah, "finding and attaching similarities"...
it also goes the same here, why dont we buy and bring along a pair of hand sock which covers all part of the hand if we know that we are going to be intvwd and hand-shaked by the intviewer..? Thats from my point of view...i got several point of view from different mazhab which i hope u'll read it..

Fatwa Prof Qardhawi (Fatwa Mu'asirat): dalam bab bersalaman dengan wanita:

1.Harus berjabat tangan ketika tidak disertai dengan syahwah, rasa kenikmatan atau rasa teransang. Ia juga mesti aman daripada fitnah. Jika disertai dengan syahwah dan teransang gelora seks, maka haram hukumnya walaupun dengan mahram (ipar duai, mertua, anak saudara dan lain-lain) atau lelaki remaja yang belum tumbuh janggut)
2.Berjabat tangan hendaklah pada tempat yang perlu sahaja, contohnya: suasana hari raya, ramai sahabat handai, saudara mara yang datang yang kebanyakannya adalah saudaramara samaada melalui nasab atau perkahwinan.
3. Ia pada kadar yang tidak keterlaluan dan berlebihan sebagai langkah berjaga-jaga kerana RasuluLlah saw tidak pernah berjabat salam dengan wanita bukan mahram.
4.Lelaki beriman yang menjaga agamanya seharusnya tidak memulakan salam (kepada wanita). Ia bersalaman bila pihak wanita yang memulakan dahulu.
5.Hukum bersalaman dengan wanita ini terhad dan khusus bagi siapa yang memerlukan sahaja.

Perbahasan dalam bab ini sungguh panjang, maka Qardhawi telah merumuskan untuk kita.

I think that info would be just nice 4 u to decide everything that would the best 4 u..And actually i myself had ever ejecting a hand-shake from a representative of UNICEF during my hospital attachment, and i feel like it's kind like insulting to her, but then, i thought i was doing right...because i have no interest in her, erm i mean, she did not have anything I want from her..but during an interview, shaking hand might mirror ur respect and knowledge towards other culture.. my suggestion is just simple..do not think in a narrow way..try adjusting the situation in a more possible Islamic way... "Wear hand-sock". I think that would be enough even though this is my first visit..Sorry 4 being long-winded..
it's just the topic is quite interesting.. salam alaik..

...zUlaIkHA... said...

to juz wanna a leave comment n khairul amilin....

yup...i asked my ustaz a day before the interview n he said that it's ok to handshake in a certain condition with cover...i did searched for glove on that night but couldn't find any of them...(^_^)

btw..syukran 4 da additional info!

but sometimes i get worried when we try to cushion things like this..to make it even simpler..well,i mean things regarding obligations from Allah n juz to make it nicer to suit us...

InnaAllahua'lam...

just wanna leave a cmmnt~~ said...

i agree with khrul amilin~
u just remember that islam is not rigid n don't think that islam is difficult to apply..
i remmbr one thing during my scndy school that, a senior gv me advise that 'islam ini mudah tetapi tidak dipermudahkan'
so whatever it is don't think too much~

...zUlaIkHA... said...

to just wanna leave a comment...

yup...islam itu mudah...tetapi jika dilihat pada keadaan umat masa kini islam itu mudah kerana mereka yang mempermudahkannya...

well...act. the purpose of diz post juz to menaikkan semangat mujahid2 islam termasuklah diri ini...

mang sye xsimpan dendam pown ngn mat salleh tu kerna mereka tidak faham dan tugas untuk memahamkan mereka adalah tugas kita la sebenarnya...(^_^)

Amin Rox said...

hehe, xdpt bygkan kalau zulaikha ada menyimpan dendam dng mat salleh tuh..

Betul2, bukan masalah islam itu mudah, tapi msalahnya andaikata kita asyik mempermudahkan sangat, lama2 benda itu akan jadi terlalu liberal.


And kesan dia sgt bahaya. Apa yg mmpu kita buat kita buat, agar Islam itu kita sebarkan syiarnya. Wujudkan semangat ingin juang..

Mak aih, amilin komen, pnjg betoi. hehe, xpe2, byk idea lagi best. Kalo fatwa banyak ja kata harus/mubah, neway, selagi kita mampu, pertahankan yang kukuh.

...zUlaIkHA... said...

to amin rox...

tol tu..takot nnti kita manjadi terlalu liberal...

mang hukum bersalam dgn ajnabi terdapat perbahasannye yg tersendiri..

semua ley rujuk kt link ni tapi bahan rujukan tambahan lain sgt diperlukan juge...

http://ebok10.blogspot.com/2009/06/hukum-bersalam-lelaki-dengan-wanita.html

http://bahrulfikri.wordpress.com/2009/03/23/pembahasan-hukum-bersalaman-di-antara-lelaki-wanita-yang-bukan-mahram-part-2-final/

friendsterlogin said...

salam buat Zulaikha dan semua..

hahah saje jew nak menyibuk...
well diz is about a great discussion i think... ana rasa ramai lagi yang mengalami mslah yang same di merata duina nie...ruangan ini btol2 memberi maklumat jelas...
semua orang pun bagi pendapat yang bernas..ana sangat la teruja..betapa umat sekarang dah mula berfikir..
berfikir untuk kemajuan islam..
saling bantu membantu...

hahah nway ana pun nak bagi sedikit luahan di hati ;
ana mmg sangat sokong fatwa dari Prof Qardawi itu.. kita sbnrnya kena faham konsep "salam" itu yang sbnrnya... salam itu tanda hormat buat mereka yang bukan islam.. dan salam itu tanda ukhawah untuk yang islam..bagi ana kalau kita faham akan perkara ini.. mungkin isu salam xkan diketengahkan... bkan brmkna ana kata boleh salam semua orang... apa pun tgk kepada keadaan yg macam mana..kalau bkan muhrim..jalam paling senang ialah pakai glove.. jadi perkara ini bkan isu lagi...Islam itu tinggi dan tiada lebih tinggi lagi..merangkumi segala aspek..termasuk juga asperk sosial.. bagi ana kita jgnlah buat org yg xpham islam nie mmndang buruk Islam sbb hanya isu salam ini... lagi2 salam ini tanda ukhwah dan penghormatan..ustaz ana slalu berpesan..kita jangan terlampau "rigid" sangat..perkara kecil yang boleh diatasi jgn kita perbesarkan..bkan maksud kita melupakan..tapi kita atasi dengan cara semua orang boleh terima.. Islam itu memberi kesejahteraan bkan sahaja kepada orang islam,malah kepada semua umat manusia,jin,segala makhluk cipataan Allah S.W.T dan kepada seluruh alam semesta...Islam itu indah~
Link yang Zulaikha sertakan itu pun sangat bagus...ana kini faham bagaimana nak atasi masalah ini..

Jadi marilah kita sama2 bersalaman? haha ,)

~Enjoy your life with Islam whenever and wherever,Islam didnt burden you,but helping and protecting in a way everyone shall benefit~ Salam

friendsterlogin said...

to Zulaikha~

"Where are Muslims today?

Or should I call people who hold the title of 'Muslim'?

Come on guys!!!

Wake up from ur world of fantasy!!!"

waa this quotation really bring me something..haha
its look like you really spirited after that incident..
nway Zulaikha.. i jz want to ask you?

is it the "Mat salleh" who gave you b- or from the Almighty Allah S.W.T?

untuk peringatan bagi ana,

"Sesungguhnya apa yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk itu juga datang daripada Allah S.W.T ttp berlanadaskan diri saya yang lemah"
"Apa yang baik untuk dirimu mungkin buruk untuk mu, apa yang buruk untuk dirimu mungkin baik bagi mu"
"seperti lagu raihan yang ana dengar dalam blog ini-iman adalah mutiara"
"..Jika tidak kembali pada Allah...."

sebab ana pun dapat b- hahah ,)
sama2 kita berusaha untuk lebih baik~
InsyaAllah~ ,)

Di ruangan kelpanagan ini, ana nak mengucapkan Salam penghujung Ramadahan..salam kemaafan..
dan juga salam Aidilditr.. khas buat Zulaikha host blog nie.. n wat semua yang mengenali ana atau tidak..
SELAMAT HARI RAYA AIDLIFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN.

friendsterlogin said...

to Zulaikha~

"Where are Muslims today?

Or should I call people who hold the title of 'Muslim'?

Come on guys!!!

Wake up from ur world of fantasy!!!"

waa this quotation really bring me something..haha
its look like you really spirited after that incident..
nway Zulaikha.. i jz want to ask you?

is it the "Mat salleh" who gave you b- or from the Almighty Allah S.W.T?

untuk peringatan bagi ana,

"Sesungguhnya apa yang baik itu datang daripada Allah dan yang buruk itu juga datang daripada Allah S.W.T ttp berlanadaskan diri saya yang lemah"
"Apa yang baik untuk dirimu mungkin buruk untuk mu, apa yang buruk untuk dirimu mungkin baik bagi mu"
"seperti lagu raihan yang ana dengar dalam blog ini-iman adalah mutiara"
"..Jika tidak kembali pada Allah...."

sebab ana pun dapat b- hahah ,)
sama2 kita berusaha untuk lebih baik~
InsyaAllah~ ,)

Di ruangan kelpanagan ini, ana nak mengucapkan Salam penghujung Ramadahan..salam kemaafan..
dan juga salam Aidilditr.. khas buat Zulaikha host blog nie.. n wat semua yang mengenali ana atau tidak..
SELAMAT HARI RAYA AIDLIFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN.

...zUlaIkHA... said...

to friensterlogin...

panjang sungguh bicaramu..xpe2..bagus2..lontaran idea yg bernas...

mang la..Allah yg bagi rezeki tu pada kita n mat salleh tu juz mencatitkannya on dat paper..tu pun Allah yg berkuasa menggerakkan tangannya untuk menulis 'B-' tu...
insyaAllah diri ni redha dengan keputusan yg diberi..besides satu pengalaman yg berharga buat diri ni waktu interview tu..xsimpan dendam pown pada mat salleh tu..dye bek jew..

but then drpd kejadian ni seolah2 Allah telah men'trigger'kan diri ni ntok berfikir ngn lebih dalam lg pasal benda ni iaitu Islam masih lom dapat ag dibudayakan seluruh dunia...

sekarang ni org lebih memandang barat dan pape yg dibuat akan cuba di 'suit'kan dengan kehendak barat..post ni mang bertujuan ntok menaikkan semangat muslimin semua yg berpotensi untuk menjadi pemimpin daerah@kawasan@negeri@ negara @ even dunia agar tetap berpegang dengan Islam dan jadikan Islam satu masa nanti petunjuk untuk seluruh alam aka ustazyatul alam...be a true muslim..

yes,we have to show the attitudes of a muslim..behave in islamic way..not our own way..(^_^)

Yard said...

awat hang x lapik dgn tudung hang je..
zzz

btw.. mang 2 ape?

...zUlaIkHA... said...

to yard...

mang tu memang la...

lorh..bukan brite tu dh tersebar ke???huhuh..maaf zahir batin yea...

muhamad nazri said...

ana handshaking pon dapat B,
kalau tak handshaking dapat c+ kot... hehehe
try r pakai glove
or u can say, i have skabies..
hahaha