Sunday, July 18

The Story Of Mine...

Alhamdulillah..rase cam dah lame tak menulis di sini sejak bertukar hobi ni..(^_^)
Baiklah..untuk menunaikan permintaan kepada pembaca-pembaca yang masih ingin membaca lagi tulisan saya ini...huhu...(^_^)
so, here it goes...

SANAH HELWAH YA UMMI!!!
-----------------------

Mama... harus kukatakan, dirimu adalah kebanggaan bagi diriku.
Seorang wanita yang bergelar isteri dan ibu...
yang telah mengharungi pelbagai ujian dan dugaan Allah selama 46 tahun dia hidup...
namun sabar yang menjadi penemannya...
yang tidak pernah sesaat pun mengabaikan amanah yang telah ditaklifkan kepadanya...
yang sentiasa menjengah anak-anaknya di kamar ketika malam berlabuh...
yang masih lagi mampu mengukirkan senyuman di hadapan mereka yang telah melukakan hatinya...
tiada rungutan yang pernah keluar dari mulutnya...
yang sering didengari hanyalah harapan optimis...
yang sering dilihat hanyalah sentuhan kasih sayang untuk anak-anaknya walaupun kadang-kala dirinya dikasari...
hanya kelembutan dalam setiap kata-kata dan perbuatannya...

Ketahuilah ibuku, bahawa sekali-kali diri ini tidak mampu untuk melihat dirimu di dalam kesusahan dan kepayahan lebih-lebih lagi kesakitan.
Sinar matamu,mama...telah menceritakan segala kedukaanmu yang silam.

Maafkan diri ini jika tidak mampu untuk membahagiakan mu.
Namun hati ini tetap sayang dan cinta kepadamu wahai ibuku.

Kaulah ibu terbaik yang dikirimkan Allah buat diriku.

Mama,kebaikan untuk dirimu di dunia dan di akhirat sentiasa mendapat ruang dalam doaku.

Ku mohon ya Allah,berkatilah usia ibuku. Kau tempatkanlah ibuku bersama golongan yang mendapat rahmat dan kurniaMu atas berkat kesabarannya.Amin ya Allah.

Semoga Mama sentiasa di bawah lindungan dan pertolonganNya.

Selamat Hari Lahir Mama....

Angah SAYANG Mama!!!(^_^)


SELEPAS IB RESULT...
--------------------

Wow...sangat hebat! Bukan result yang hebat,tapi ujian yang Allah kirimkan tu sangat-sangat hebat! Astaghfirullah...

Untuk beberapa hari selepas tu, memang rase macam tak hidup. Buat la apa sekalipun... even driving,cooking,watching...jasad je yang ada kat situ tapi fikiran melayang entah ke mana...Wah..tak pernah rasa macam ni sebelum ni...

Sakit..sakit sangat...berat sangat ujian kali ni dirasakan. Dengan keadaan seperti itu jelas sekali aku tak redha dengan ketentuanNya kerana diri terasa dah sehabis pulun untuk final exam hari tu. (Ish..ish..Jahatnya aku berfikiran sebegitu. Adoyai,terlupa sebentar siapa kita untuk menilai usaha kita itu...)

My life was miserable for those few days..and me, of course an ungrateful servant!

I was still in misery...till one night....

One night that has opened my eyes to realise my great mistake...

One night that makes me changed what I've asked from God...

One night that really makes myself clearer on the path that I've taken...

One night that makes everything what has happened is such a precious moment for me..

One night that makes me very grateful to have my family and friends...

One night that makes me smile for what had been written by Allah...

One night that prepares me to face any circumstances in future...

One night...only Allah and me know!

After that night onwards...I did good!

To tell you the truth...

Now...I'm just perfectly fine...(^_^)

SELEPAS GERMANY DIKALAHKAN SPAIN....
------------------------------------

Wah..Germanku dikalahkan..pasukan pilihan nampaknya tak dapat masuk final untuk merebut FIFA World Cup!Tak pa..Tak pa...
Nampaknya German senasib dengan aku untuk tahun ini. Namun itu takkan sekali-kali mematahkan semangat aku dan German untuk berjuang for the next time. Chayyok!!!

Nway it's not the end of the world!(^_^)

Ok guys...

Jatuh sekali takkan bermakna jatuh selamanya.

Kegagalan kali ini bakal menjadi satu motivasi untuk menempa kejayaan yang lebih besar pada masa akan datang.

Yakinlah akan hikmah pada setiap qada' dan qadar Allah.

Mungkin bukan sekarang untuk Allah menampakkan hikmahNya.

Mungkin satu masa nanti...yakinlah hari itu pasti akan ada untuk kita berada di atas sekali lagi coz hidup kita ni kan umpama roda.Setuju?
Maka buktikanlah kita masih boleh berputar ke atas lagi.

Which means Germany akan mengungguli World Cup 2014 nanti...hehe..(^_^)
Maaf penyokong Spain, this time is yours...but for the next time, let Allah decides...

So, at the moment,Germany and I will take a close review on our weaknesses and need to polish more on our skills for a better improvement in future...and definitely to succeed in our respective careers!

Juz wait n see...(^_^)

Besides, Allah akan uji mengikut kemampuan hambaNya.
So believe it! We can handle this!!!(^_^)

Dan yakinlah Allah dah ada perancangan yang terbaik untuk kita!
Jadikan sabar dan redha sebagai peneman....(^_^)


"Sesungguhnya Allah memiliki kekuasaan langit dan bumi. Dia menghidupkan dan mematikan. Tidak ada pelindung dan penolong bagimu selain Allah." -at-Taubah,116-




p/s : Maaf yea bagi sesiapa yang tercari-cari kelibat saya dalam dunia siber, saya dah jarang online..almaklumlah desakan kerja sebagai domestic engineer aka surirumah n driver at a time menghalang saya untuk kembali aktif seperti sebelum ini.(^_^)
Plus saya dah bertukar ke Millat Facebook.

4 comments:

alaq ashiqin said...

Alhamdulillah....da hbs hibernation yep!jom..mari teruskan perjuangan...terus berlari lakasana Al-A'diyat!!!!
btw...aziani syahirah!!!!nama ku masih salah di eje di page mu!!!mcm nie lah ea....
(T_T)

Akmal Hayat said...

rupanya, it's ur blog
^_^

alhamdulillah..

...zUlaIkHA... said...

to alaq ashiqin...

ana tukar template je...xsempat lak nk repair setting yg len..heheh..
sori yea...(^_^)

...zUlaIkHA... said...

to akmal hayat...

hehe..yup..it's my blog...
klu gtaw nnt cam promosi blog la pulak...(^_^)